Društvo

Više propalo, nego što je iskorišteno: Evo koliko je vakcina protiv korone upotrijebljeno u Srpskoj

Od kako je počela vakcinacija protiv virusa korona u Srpskoj je podijeljeno više od 750.000 doza vakcina protiv COVID-19, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Više propalo, nego što je iskorišteno: Evo koliko je vakcina protiv korone upotrijebljeno u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prve vakcine protiv kovida u Srpskoj primili su zdravstveni radnici prije skoro dvije godine, a od oktobra 2021. godine krenula je i vakcinacija trećom dozom.

Građanima su dostupne vakcine “sputnjik”, “fajzer”, “sinovak”, “moderna” i “astra-zeneka”.

Međutim, od polovine decembra 2022. godine, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspolaže i sa novim količinama bivalentne vakcine protiv COVID-19 proizvođača Moderna.

– Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 je vakcina koja se koristi za sprečavanje bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Namijenjena je samo osobama koje su prethodno dovršile barem primarnu vakcinaciju protiv COVID-19- precizirala je Nina Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu.

Pročitajte još

Pojašnjava da dvovalentne vakcine protiv COVID-19 pružaju zaštitu protiv dva soja virusa COVID-19: originalni i omikron soj (BA.4 i BA.5.).

– Primarna vakcinacija (2 doze) protiv COVID-19, plus buster doza, bila je značajno efikasnija od same primarne serije u sprečavanju hospitalizacije zbog COVID-19 kada je omikron soj došao u široku rasprostranjenost. Druga buster doza je efikasnija protiv teških ishoda COVID -19 infekcija, kao što su hospitalizacija ili smrt kod posebno osjetljivih kategorija stanovništva- naglasila je Vukmir.

Podsjetimo da je zbog isteka roka u Republici Srpskoj propalo skoro 870.900 vakcina protiv virusa korona, što je za 120.000 više od iskorištenih doza.

Dо sаdа је u Srpskој pоtvrđеnо 120.527 sučajеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је 6.608 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа kоrоnu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije