Društvo

Ministarka Stojičić sa aktivom direktora: Škole su dužne da pruže podršku talentovanim đacima

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić razgovarala je danas se predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola o stanju u obrazovanju, o strateškom razvoju koji je definisan do 2030. godine, pripremama za početak drugog polugodišta u Srpskoj, te upisu učenika u srednje škole.

Ministarka Stojičić sa aktivom direktora: Škole su dužne da pruže podršku talentovanim đacima
FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS

Na sastancima je razgovarano o digitalizaciji sistema obrazovanja i konstatovano da su od početka školske godine sve osnovne i srednje škole uključene u program e-Dnevnik i da on omogućava svakodnevni uvid u ocjene od strane učenika i roditelja, ali i korišćenje elektronskih alata kao što su Ofis 365 za obrazovanje i unapređenje nastave i redovnu komunikaciju između učenika i nastavnika, saopšteno je iz ministarstva prosvjete Republike Srpske.

Na sastanku sa predsjednicima Aktiva direktora osnovnih škola ministarka Željka Stojičić informisala je sagovornike da su obezbijeđeni svi uslovi da se od ove godine uvede e-Upis učenika u prvi razred osnovne škole u Srpskoj.

Sa predsjednicima Aktiva razgovarala je i o svim prednostima koje je omogućio e-Dnevnik kao što je uvođenje opcije automatske pripreme elektronskih uvjerenja o uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta, a koja je zamijenila ručno popunjavanje đačkih knjižica.

FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS
FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS

Razgovarano je i o obavezi donošenja podzakonskih akata u skladu sa novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju ali i o aktivnostima škola u vezi sa radom sa djecom sa smetnjama u razvoju. Konstatovano je da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 3,5 miliona za finansiranje 465 asistenata u osnovnim školama, koji će pružati podršku učenicima u toku školovanja. Na sastanku je pohvaljen i rad kancelarija Resursnih centara u Republici Srpskoj koji su smješteni u četiri osnovne škole, a čije usluge koriste djeca iz svih škola na regionalnom nivou.

Pročitajte još

U skladu sa strateškim opredjeljenjima, Ministarstvo prosvjete i kulture nastaviće sa aktivnostima koje se odnose na rad sa talentovanom djecom, a škole su dužne da pruže podršku svim učenicima koji žele da uče i znaju više od onoga što je definisano nastavnim planom i programom.

Na sastanku sa predsjednicima Aktiva direktora srednjih škola ministarka Željka Stojičić rekla je da je zbog bržeg zaposlenja nakon obrazovanja, ali i postizanja principa dualnog obrazovanja potrebno da se upisna politika prilagodi razvojnim potrebama Republike Srpske i analizama potreba na tržištu rada.

Konstatatovano je i da je Ministarstvo podržalo inicijativu o osnivanju Regionalnih savjeta za obrazovanje kao savjetodavnog tijela, s ciljem bolje povezanosti obrazovanja i tržišta rada i da se od direktora škola očekuju konkretni rezultati rada savjeta i regionalno usklađene prijedloge upisa učenika na osnovu konsultacija škola sa poslovnom zajednicom i lokalnim samoupravama.

Naglašen je i značaj nastavka aktivnosti škola u vezi sa opremanjem kabineta za praktičnu nastavu ali i o potrebi da škole aktivnije pristupe razvoju dualnog obrazovanja u saradnji sa lokalnim zajednicama i privrednim subjektima te da ulože dodatne napore i povećaju broj ugovora o obavljanju praktične nastave učenika u privrednim subjektima.

Ministar Željka Stojičić rekla je da u toku aktuelne školske godine praktičnu nastavu van škole pohađa 3.592 učenika kod 878 privrednih subjekata/preduzetnika.

Razgovarano je i o deficitarnim zanimanjima i planiranim aktivnostima u vezi sa reformom gimnazija kao i ostalim temama u vezi sa razvojem srednjoškolskog obrazovanja u narednom periodu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije