Društvo

Srpska bogata vodom: Sačuvajmo prirodni resurs, promijenimo navike

Republika Srpska raspolaže značajnim vodnim resursima čiste vode, i po tome spada među najbogatija područja u cijelom svijetu.

Srpska bogata vodom: Sačuvajmo prirodni resurs, promijenimo navike
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Podsjetili su iz “Voda Srpske”, povodom 22. marta, Svjetskog dana voda.

– Zbog toga je neophodno da svaki pojedinac i cijelokupno društvo u Republici Srpskoj preduzme više napora u cilju zaštite i očuvanja naših voda, odnosno očuvanje životne sredine, sve da bi sačuvali obnovljive izvore vode za naše buduće generacije – rekli su iz “Voda”.

Tema Svjetskog dana voda 2023. godine je „Ubrzavanje promjena“, sa porukom: Budite promjena koju želite da vidite u svijetu, jer svijetu su neophodne brze promjene za rješavanje krize sa vodom.

Potrebno je da učestvuju svi – promjenom načina na koji koriste vodu. Cilj je da svaki pojedinac, svaka porodica, škola i druge ustanove, organizacije i zajednice, definišu i preduzmu svoje aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja i racionalnog korišćenja vode, podsjećaju iz ove ustanove.

Pošto voda utiče na sve ljude, potrebno je da svi izaberu svoju aktivnost, odnosno da naprave listu svojih obaveza za rješavanje krize sa vodom.

Neke od preporuka su akcije štednje vode u sanitarne svrhe, organizovanje ekoloških akcija poput čišćenja obala rijeka, kanala, potoka i jezera, ili sadnja drveća, drvoreda i šumskih zasada kao prirodnog rješenja za skladištenje vode i smanjenje rizika od poplava.

Najduže rijeke Republike Srpske su Drina, Sava i Vrbas.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2021. godine, iz javnih vodovoda korisnicima je isporučeno skoro 60 miliona kubnih metara vode. Domaćinstvima je ustupljeno 43,5 miliona kubika vode. Ukupni gubici u vodovodnoj mreži iznosili su 41,3 miliona kubika ili 41,2 odsto od ukupno zahvaćene vode.

Najveća količina otpadnih komunalnih voda u Republici Srpskoj završi u vodotocima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu