Magazin

Napustili su Rusiju: Finci zabranili korištenje likova iz poznatog crtanog filma

Jedan od najvećih moskovskih tržnih centara "Afimall" hitno je otkazao dječiji praznik "Proljetni Mumi festival", zakazan za ovu sedmicu. Razlog je oduzimanje licence od strane nosioca autorskih prava. Otkrilo se da ovo nije jednokratan slučaj.

Muzej Mumijevih
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Prava na sve likove iz Mumijevih su u vlasništvu finske kompanije Mumin Karakters.

– Zbog sankcija i svog položaja, više ne izdaje nove licence za korištenje Mumijevih likova u Rusiji i ne obnavlja postojeće ugovore, rekao je predstavnik kompanije za VPost.

Registracija novih licenci je privremeno obustavljena “zbog onoga što se dešava u svijetu”, potvrdio je zaposlenik agencije Brand4rent, koja je zastupala interese Mumin Karakters u Rusiji. Umjesto toga, agencija može izdati dozvolu za “Čeburašku” (poznatog u Rusiji lika iz crtanog filma).

“Veoma popularna opcija sada“, kaže izvor VPost.

Mumijevi je brend baziran na bajkama i stripovima finske spisateljice i umjetnice Tov Dženson o nevjerojatnim bićima koja vode ljudski način života. Knjige o Mumijevim prevedene su na više od 50 jezika, a crtani filmovi su prikazani u više od 124 zemlje.

Pročitajte još

Mumin Karakters su 1958. godine kreirali Tov i njen brat Lars i još uvijek je vode članovi porodice, piše Klix

Proizvodi s licencom za Mumin, prvenstveno posuđe i suveniri iz Fiskars Group, uključujući svjetski poznate porcelanske Mumin kups, i dalje su jedan od najvećih izvoznih proizvoda Finske. Mumin Karakter ne objavljuje finansijske rezultate, ali je prije 10 godina menadžment kompanije procijenio godišnji promet licenciranih proizvoda u maloprodaji na 400 miliona eura, ne računajući prihode od medijskih prava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu