Svijet

Novi sistem: Njemačka planira uvođenje bodova za strance, evo kako će to izgledati

Njemačka sa 84,3 miliona stanovnika među kojima je više od pet miliona stranaca iz EU, te 8,3 miliona stranaca izvan Unije s uvođenjem bodovnog sistema za useljavanje po uzoru na Kanadu sada se i formalno odlučila na selektivnu imigracijsku politiku – prije svega privlačenje mladih i stručnih radnika.

Obustavljen saobraćaj u Njemačkoj
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Novi zakon koji je odobrila koalicijska vlada predviđa uvođenje tzv. Chancenkarte kojom bi kandidat za useljavanje sakupljao bodove uz kriterijume poput naobrazbe, poznavanja jezika, dobi, radnog iskustva te poveznice s Njemačkom.

Pročitajte još

Za useljavanje u Njemačku bit će potrebno skupiti najmanje šest bodova pri čemu dobro poznavanje njemačkog jezika, npr., donosi tri boda, dob ispod 35 godina dva, a za stručnost se može dobiti četiri boda!

Takva imigracijska politika za stručnjake koji se bave migracijama nije novina jer su imigracijske zemlje i prije diktirale koga će useljavati, samo se sada Njemačka i eksplicitno odlučila za takvu politiku, piše Večernji list

Na djelu je melting pot – velikim dijelom slovenski narodi ulaze u germanski sistem i postaju polunijemci, kaže Ivan Lajić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu