Politika

"Da ne bude nejasnoća" Iz NSRS objasnili troškove za usluge informisanja i medija koji se pominju u revizorskom izvještaju

Narodna skupština Republike Srpske saopštila je danas da su ponosni činjenicom da je Glavna službe za reviziju javnog sektora dala pozitivnu ocjenu parlamentu Srpske u svom izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji za prošlu godinu.

"Da ne bude nejasnoća" Iz NSRS objasnili troškove za usluge informisanja i medija koji se pominju u revizorskom izvještaju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Zgrada Narodne skupštine RS

EuroBlic i Srpskainfo su danas objavili tekst o nalazima redovnog godišnjeg izvještaja revizora za NSRS u kojem smo, između ostalog, pomenuli i podatak iz izvještaja da je Narodna skupština Republike Srpske za „usluge informisanja i medija“ izdvojila 47.285 КM.

Iz parlamenta Srpske su zarad objektivnog informisanja javnosti pojasnili o kakvim je troškovima riječ. Ističu da ovi troškovi obuhvataju tri stavke, na način kako su one definisane u finansijskom knjiženju.

Pročitajte još

Prva stavka odnosi se na rashode za usluge štampanja, grafičke obrade, kopiranja i uvezivanja i slično. Po ovoj stavci, kako pojašnjavaju, Narodna skupština Republike Srpske u prošloj godini potrošila je ukupno 28.108 КM. U te troškove spadaju: štampanje legitimacija narodnih poslanika, akreditacija za medije, skupštinskog Biltena (interno glasilo Narodne skupštine koje se štampa četiri puta godišnje), štampanje brošura i vodiča za novi – 11. saziv Narodne skupštine, štampanje Monografije povodom 30 godina Narodne skupštine, štampanje rokovnika i kalendara, Službeni glasnik, koričenje i uvezivanje stenograma, štampanje memoranduma, vizit karti, čestitki, izrada pečata, faksimila potpisa i slično.

Druga stavka odnos se na rashode za objavljivanje tendera, oglasa i informativnih tekstova.

– Po ovoj stavci Narodna skupština Republike Srpske u prošloj godini utrošila je ukupno 1.628 КM. U ove troškove spadaju objavljivanje tendera i konkursa – ističu u parlamentu Srpske.

Dodaju da se treća stavka odnosi na rashode za ostale usluge informisanja i medija. Po ovoj stavci, kako ističu, Narodna skupština Republike Srpske u prošloj godini utrošila je ukupno 17.549 КM.

U ove troškove spadaju: objavljivanje čestitki u štampanim i elektronskim medijima povodom velikih vjerskih i državnih praznika, objavljivanje čitulja, plaćanje korištenja servisa vijesti Agencije SRNA, objavljivanje zaključaka Narodne skupštine, objavljivanje javnih oglasa.

– Želimo da naglasimo da su sve ove usluge u revizorskom izvještaju definisane kao “usluge informisanja i medija”, što može da stvori objektivno pogrešnu sliku u javnosti po kojoj je Narodna skupština Republike Srpske u prošloj godini medijima za usluge uplatila 47.285 КM, što nije istina i što se vidi iz priloženog – istakli su u Odsjeku za odnose sa javnošću NSRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu