Društvo

“Spreman sam koliko mogu biti” Djed ima 89 godina i učestvuje na maratonu

Vlada Stevanović ima 89 godina i u nedjelju će trčati, sada već tradicionalno, na 36. Beogradskom maratonu. On je rekao da je "spreman, koliko je mogao da bude" i pozvao da se što više mladih počne da bavi trčanjem na maratonu.

Vlada Stevanović
FOTO: N1 VIDEO/SCREENSHOT

Stevanović je jedan od najstarijih učesnika maratona koji će trčati u nedjelju.

Ako se računaju i polumaratoni, ovo će biti njegova 145. ili 146. trka od kad je počeo da se takmiči, a to je, kaže, bilo 1989. godine.

– Krenuo sam u svojoj 55. godini. Priča je interesantna, gledao sam prenos maratona na televiziji, i prije početka, intervjuisali su neku baku od 76. godina koja je rekla da će trčati 5km makar je nosili. I ja sam rekao – ako može baka, što ne bi mogao ja. I pola sata prije maratona, uzeo sam patike i otisao da trčim Trku zadovoljstva – pričao je Stevanović.

Kako je rekao, upražnjavao je skoro sve atletske discipline.

– Trčao sam maratone, ultramaratone, triatlone, atletske discipline na evropskim i balkanskim takmičenjima. Rekao sam sebi da ako budem mogao da trčim do 90. godine, a poslije ću vidjeti kako me bude služilo zdravlje – izjavio je.

Kaže da je polumaraton u nedjelju spreman koliko može, iako ima zdravstvenih problema.

– Imam problem sa zdravljem, patim od kičme već 40 godina, a imam 14 godina već pejsmejker. Krenuo sam da trčim u svojoj 55. godini, 1989. na Drugom beogradskom maratonu.

Dodaje i da mu je najteža dionica na mostu na Adi.

– Najteže je kad se vraćamo na mostu na Adi, ima jedna uzbrdica prilično strma, čovjek se umori, to je preko 11 km, ali dam sve od sebe da ga pretrčim – kaže Stevanović, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu