Svijet

PAPA ŠOKIRAO IZJAVOM “Argentinska vlada željela moju glavu dok sam bio nadbiskup”

Papa Franjo rekao je da je, dok je bio nadbiskup Buenos Ajresa prije više od decenije, argentinska vlada željela da ga diskredituje podržavajući lažne optužbe da je sarađivao sa vojnom diktaturom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Papa Franjo
FOTO: MASSIMO PERCOSSI/EPA

Neki ljudi u vladi su htjeli da mi “odsjeku glavu”, ali na kraju je utvrđena moja nevinost, rekao je Franjo tokom razgovora sa jezuitima, u koje i sam spada, a komentari su objavljeni danas u italijanskom jezuitskom časopisu La kivilta katolika, prenio je Rojters.

Tom prilikom jedan mađarski pripadnik pomenutog vjerskog reda pitao ga je o odnosu sa pokojnim ocem Francom Jaličem, jezuitom mađarskog porijekla, koji je bio na socijalnom radu u Buenos Ajresu, a vojska ga je uhapsila pod sumnjom da je pomagao ljevičarskim gerilcima 1976. godine, zajedno sa još jednim jezuitskim sveštenikom Orlandom Horioom iz Urugvaja.

Pročitajte još

Horio je umro 2000. godine, a Jalič 2021.

Kada je Franjo izabran za papu 2013. godine, argentinski novinar optužio ga je da je izdao vlastima dvojicu sveštenika, dok je služio kao otac Horhe Mario Bergoljo i starešina argentinskih jezuita, tokom “prljavog rata” vojske protiv ljevičara.

– Situacija za vrijeme diktature zaista bila je veoma konfuzna i neizvjesna, a tada se razvila legenda da sam ih predao u zatvor – rekao je papa Franjo.

On je to uvijek poricao, a kada je izabran za papu, Jalič je izdao saopštenje u kojem je rekao da hapšenje nije krivica budućeg pape.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu