Politika

NEZAVISNO PRAVOSUĐE DA ISPITA PORIJEKLO IMOVINE Pitali smo partije - kako se boriti protiv korupcije

Korupcija je u RS i BiH duboko ukorijenjena u svim sferama društva, pokazuju istraživanja, a borba protiv nje ne daje željene rezultate.

NEZAVISNO PRAVOSUĐE DA ISPITA PORIJEKLO IMOVINE Pitali smo partije - kako se boriti protiv korupcije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najpoznatiji svjetski indeks percepcije korupcije, organizacije „Transparensi internešnel“, rangirao je za prošlu godinu BiH kao 91. od ukupno 180 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem. Već nekoliko godina BiH na toj skali nazaduje, a prošle godine našla se u rangu sa zemljama kao što su Šri Lanka ili Istočni Timor.

I predstavnici političkih partija u RS ocjenjuju da je korupcija jedan od najvećih društvenih problema.

Kriminal i korupcija su opšteprisutni i to je postao način ponašanja u posljednjih 15-tak godina, pa se gotovo smatra i normalnim. Najteže će biti promijeniti upravo to shvatanje ljudi, odnosno podići svijest da je to pošast koju treba iskorijeniti, ako želimo da opstanemo i kao narod, i kao republika. Kao partija smo uvijek bili protiv kriminala i korupcije, a jedan od načina jeste i da ukinemo naknade ili bilo kakva primanja iz budžeta svima koji ih primaju po više osnova. A možda i najvažnija mjera je donošenje zakona o porijeklu imovine – kaže narodni poslanik Perica Bundalo iz PDP.

Potpredsjednik DNS Dragomir Jovičić smatra da politička volja za borbu protiv korupcije trenutno nije na potrebnom nivou.

– Da jeste, bilo bi nam efikasnije pravosuđe. Pravosuđe je neefikasno, to je svima jasno, a ne preduzima se ništa da se ono učini efikasnijim. U zadnjim decenijama mi se protiv kriminala i korupcije borimo pred javnošću, a nadležni organi su tu neprimjetni. Mora se otkloniti nepotreban uticaj politike na rad institucija i na taj način ćemo sigurno unaprijediti borbu protiv korupcije. Potrebna je politička volja i profesionalni organi, a to je ono za šta se i DNS zalaže. Nadam se da će se vlast nakon izbora koncipirati tako da će se stvoriti veći nivo političke volje da se otklone nedostaci – kaže Jovičić.

Da je iskrena politička volja ključna u borbi protiv korupcije, ističe i narodni poslanik iz NDP Zdravko Krsmanović.

– Korupcija je kod nas najveća u Evropi, a ovdje se samo zabija glava u pjesak. Međutim, ovakvo stanje je neodrživo, a za obračun sa tim je potrebna demokratija, odnosno promjena. Ne možemo da imamo režim, kao recimo u Crnoj Gori, a da se obračunamo sa korupcijom. Zakon mora biti iznad partija. Moraju se donijeti i bolji zakoni o sukobu interesa, o javnim nabavkama, o odgovornosti sudija i tužilaca – kaže Krsmanović.

Njegov skupštinski kolega, poslanik Vlado Gligorić iz SNSD, smatra da je postojeći zakonski i institucionalni okvir dovoljan, a da se očekuje i dosljedna primjena tih pretpostavki za borbu protiv korupcije.

– Usvojeni su zakoni o borbi protiv korupcije, te o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, kao i strategija za tu borbu. Percepcija kod nas jeste da je korupcija dosta velika i sigurno je da taj segment mora bolje da se tretira, ali i institucije tu pokazuju pozitivne pomake – kaže Gligorić.

Poslanik SDS Miladin Stanić kaže da je za zaustavljanje „neograničenih razmjera korupcije u RS“, neophodno da tužilaštva i policija rade svoj posao.

– Sada nemamo takvu situaciju, jer su i ljudi koji bi prvi trebalo da se zalažu da provođenje zakona, u korupciji. Onaj ko pobijedi na izborima, mora se založiti za sprovođenje ovlaštenja policije i tužilaštva, jer bez toga, ovdje će se narod raseliti, a država propasti. U policiju treba staviti časne ljude, a tužilaštva moraju da odgovaraju nekome. Najvažnije od svega, ako se provode zakoni dosljedno, mi nećemo imati problem – kaže Stanić.

Korajlić: Nije bilo volje

– Teško je očekivati pravu borbu protiv korupcije, s obzirom na to da svima odgovara stanje u kojima su stranke u poziciji da zloupotrebljavaju javna sredstva, da na koruptivnim osnovama rade imenovanja i zapošljavanje, da izvlače javne resurse i novac iz javnih preduzeća i institucija, dodjeljuju ugovore firmama bliskim strankama i slično. Sve inicijative koje su postojale za jačanje institucija koje treba da se bore protiv korupcije, nisu prošle, a za to nije bilo volje ni na jednoj strani, niti od ijedne političke stranke koja je bila u prilici da donosi odluke – kaže v.d. izvršnog direktora TI BiH Ivana Korajlić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu