Magazin

Da li znate zašto se kaže "došla mu žuta minuta": Izraz koji često koristimo, a nismo sigurno kako je nastao

Znamo svi vrlo dobro onaj osjećaj kad nam “prekipi”, pa ne znamo gdje bismo prije “suknuli vatru”. Izgubimo živce, počnemo da psujemo, bijes sipamo svuda oko sebe… a naši bližnji kažu: “Pusti, došla joj/mu žuta minuta”.

Stres
FOTO: O KANAL/YOUTUBE SCREENSHOT

Kako obično ta burna eksplozija traje kratko, otud ova šezdesetosekundna oznaka, ali zašto je taj strašni minut baš žute boje?

Žuta je boja Sunca, zlata, maslačaka, banana, limunova… Mnogi bi rekli – boja koja asocira na lijepo. Međutim, mnogi stručnjaci vide je potpuno drugačije!

Psiholozi na primjer, žutu smatraju neprijatnom bojom. Smatra se da je najstimulativnija te predstavlja simbol ljubomore, prevare, pa i kukavičluka.

Rječnik SANU piše da je žuto “boja raspadanja”, a tu su i ostale negativne konotacije – žutica, boja žuči, žuta štampa, žuti karton u fudbalu… U Vukovom “Rječniku” zabilježen je i pojam “žut posao” za posao koji nije dobar, piše Magazin Novosti.

Tako je žuta boja dobila negativan publicitet i momenat gubljenja kontrole nad samim sobom dobio je naziv “žuta minuta”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije