Društvo

Situacija sve teža: Poplavljena crkva i mjesno groblje

Vodostaj rijeke Save, koja se izlila iz korita i poplavila više od hiljadu hektara  obradivih i drugih površina u nebranjenom području opštine Srbac, i dalje raste.

Situacija sve teža: Poplavljena crkva i mjesno groblje
FOTO: FOTO: TV BN/RAS SRBIJA

U 15 časova dostigao je nivo od 897 centimetara, što je za 39 centimetara iznad  kote kada se proglašava prvi stepen odbrane od poplava u ovoj opštini, piše TV BN.

Stanovnici  koji  žive  pored Vrbasa u Kukuljama, Liliću i Glamočanima strahuju od prinudnog ispuštanja  vode iz akumulacije Hidroelektrane „Bočac“  jer bi  u tom slučaju na udaru stihije bile njihove kuće.

Na takvu mogućnost upozoravaju i iz štaba Civilne zaštite opštine Srbac koji je u mobilnom stanju i održava vezu sa  Hidroelektranom kako bi se stanovništvo blagovremeno upozorilo na ispuštanje vode.

Foto: TV BN/RAS Srbija
Foto: TV BN/RAS Srbija

Najavom otvaranja brane omogućilo bi se stanovništvu da na vrijeme preduzmu mjere spasavanja imovine i izbjegavanje većih šteta – kaže stručni saradnik u službi Civilne zaštite Srbac Dalibor Košutić.

Predstavnici štaba i opštinske uprave redovno obilaze ugroženo područje, a sve je spremno da se u slučaju potrebe pruži neophodna pomoć.

Za sada nema zahtjeva za hitne intervencije. Košutić kaže da voda prijeti  i jednom zaseoku sa nekolikio domaćinstava u Kobašu.

Situacija na poplavljenom području sve je teža, naročito u Gaju i Bajincima gdje su za sada zaplavljena  tri domaćinstva, a pod vodom  se našla i mjesna crkva i groblje u Bajincima.

– Dok traje poplava, niko u selu ne smije umrijeti, jer nema mogućnosti da se  obavi sahrana – kaže u šali jedan mještanin ovog sela.  Ako se to i dogodi,  biće privremeno sahranjen u nekom od susjednih sela, što ne bi bio prvi slučaj.

Posljednja obilna kiša izazvala je nagli porast manjih vodotoka u ovoj opštini, koje su se djelimično izlile, a  došlo  je i do pojave bujičnih i podzemnih voda  koje, takođe,  stvaraju nevolje stanovništvu na zaštićenim područjima ove opštine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu