Politika

BIZARNA FEŠTA Bošnjaci u USK proslavljali tursku vojnu pobjedu

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) organizovale su u Sanskom Mostu proslavu u čast turske pobjede nad evropskim saveznicima na Galipolju u Prvom svjetskom ratu.

BIZARNA FEŠTA Bošnjaci u USK proslavljali tursku vojnu pobjedu
FOTO: KLIX.BA/RAS SRBIJA

Iako je zahvaljujući konačnoj pobjedi sila Antante BiH 1918. godine oslobođena od austrougarske okupacije i pristupila tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, bošnjački političari iz navedenog kantona te istorijske činjenice, očigledno, posmatraju iz drugog ugla.

Na opštenarodnoj fešti koja je uz prisustvo velikog broja građana, turskih vojnika iz sastava EUFOR, ambasadora Turske u BiH, premijera USK, načelnika opštine Sanski Most i predstavnika opštine Velika Kladuša organizovana u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta, slavljenici su pored spomenika osmanlijskom sultanu Mehmedu Osvajaču držali govore kao da je BiH, maltene, i dalje turska provincija.

Nakon što je minutom ćutanja, polaganjem vijenaca, muslimanskom vjerskom molitvom te intoniranjem himni BiH i Turske odata počast “šehidima” koji su prije 101 godine stradali u bici na Galipolju, ambasador Turske u BiH Čihad Erginaj okupljenima je poručio da Turska i BiH “dobro znaju važnost onih koji su svoje živote položili u borbi za domovinu”.

Ovo je dan junaka koji nisu bježali od toga da polože svoje živote. To je dan kada je jedna nacija ponovo oživjela i ovo je dan kada se s neizmjernom zahvalnošću prisjećamo svih šehida – rekao je Erginaj.

On je posebno istakao “značaj i uticaj” oko 15.000 Bošnjaka koji su se, kako je rekao, na Galipolju zajedno s Turcima borili protiv britanske i francuske vojske. Bizarni dernek u čast jednoj od poraženih članica Centralnih sila u Prvom svjetskom ratu, kakav u proteklih 100 godina nikad i bilo gdje nije održan u Evropi, bošnjački i turski slavljenici nastavili su u sportskoj dvorani u Sanskom Mostu gdje je održan svečani program s istorijskim recitacijama, “poučnim” pričama o neraskidivosti bošnjačko-turskog bratstva, kao i koncertom turskog vojnog orkestra iz Burse.

Komentarišući za naš list proslavu državnog praznika Turske u Sanskom Mostu, sociolog Mehmedalija Nuhić kaže da to predstavlja još jedan u nizu dokaza da zvanična bošnjačka politika pokušava da od Bošnjaka napravi ono što nisu.

– Bošnjaci su slovenski narod, a BiH se vijekovima nalazila pod turskom okupacijom. Ne znam kakvog značaja za ovu zemlju ima turski nacionalni praznik i zašto bi turska pobjeda na Galipolju trebalo da se proslavlja u BiH, osim ako neko ne smatra da su Bošnjaci isto što i Turci – kaže Nuhić.

Istorijske činjenice

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu. Nakon višegodišnjih pokušaja sila Antante da Tursku izbace iz rata i saveza sa Njemačkom i Austrougarskom, Britanci su uz pomoć Francuza pokrenuli veliku ofanzivu prema Istanbulu, koja je 18. marta 1917. završena turskom pobjedom kod Galipolja.

Procijenjene žrtve kod saveznika iznosile su oko 220.000, dok je broj poginulih turskih vojnika iznosio oko 250.000.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu