Banjaluka

"JESI LI MUŠKO? PREGLEDAJ SE!" Tumor testisa pogađa muškarce od 15 do 40 godina

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske (SaMSIC) organizuje “Movembarsko” predavanje “Jesi li muško? Pregledaj se!”, u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Ulici Save Mrkalja 14.

"JESI LI MUŠKO? PREGLEDAJ SE!" Tumor testisa pogađa muškarce od 15 do 40 godina
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Predavanje o tumoru testisa i važnosti samopregleda biće održano u srijedu, 28. novembra u 19.30 časova.

“Movember” je globalni pokret podrške oboljelim muškarcima i ima za cilj podizanje svijesti o muškim bolestima, promociju pregleda i samopregleda testisa, kao i skretanje pažnje na karcinom prostate i prevenciju suicida u muškoj populaciji. Na teritoriji Banjaluke neformalno udruženje “Super brke” na zanimljiv način skreću pažnju na muške bolesti tokom mjeseca novembra i tako podržavaju globalni pokret “Movember”. Njihova aktivnost je i skupljanje novca za pomoć oboljelima od tumora testisa, a sve to uz puštanje brkova.

Tumori testisa pogađaju populaciju muškaraca starosne grupe od 15 do 40 godina, populaciju koja se nalazi u reproduktivnom periodu, te donosi rizik oboljelom od nemogućnosti dalje reprodukcije. Pored svega toga, radi se o malignoj zloćudnoj bolesti, koja može dovesti do smrtnog ishoda. Rana dijagnostika i metode preventivnih pregleda su ključ uspjeha, jer rano dijagnostikovana bolesti je izlječiva u 98 odsto slučajeva. Predavanje će održati stručnjak iz oblasti onkologije koji je svakodnevno u kontaktu sa oboljelima. Pored osnovnih informacija o oboljenju i načinu liječenja ove bolesti skrenuće pažnju na važnost samopregleda, koji svaki muškarac može obaviti u kućnim uslovima.

O psihologiji muške seksualnosti i seksualnosti se malo priča, a ovo predavanje će biti uvod u buduća predavanja na ovu temu. Kako seksualne navike utiču na pojavu depresije? Šta je dobro, poželjno, u seksualnim navikama, a koje su to patološke sfere? O svemu tome će nam pričati psiholog. Naravno, ovom prilikom predstaviće se i “Super brke”, šta su to uradili do sada, šta sada rade i kakvi su im planovi za budućnost.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu