Svijet

“OSJEĆAM GAĐENJE I PREZIR” Brutalna poruka sudije Trampovom generalu Flinu

Trampovom bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost Majklu Flinu odloženo je suđenje za 13. mart 2019. godine, dok se čeka pristanak na saradnju od strane specijalnog savjetnika Robert Milera.

“OSJEĆAM GAĐENJE I PREZIR” Brutalna poruka sudije Trampovom generalu Flinu
FOTO: WIKIPEDIA

U sudskom saslušanju ispunjenom nevjerovatnim preokretima, bivši Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin zahtijevao je u utorak da mu se odloži suđenje.

Podsjećanja radi, Flinu se sudi jer je lagao federalne istražioce o razgovorima koje je vodio sa Ruskim ambasadorom uoči predsjedničkih izbora.

Sudija Emet Salivan prihvatio je da odloži suđenje, a saslušanje je zakazano za 13. mart 2019. godine.

Flin je zatražio odlaganje procesa nakon što je sudija istakao da bi bilo čudno da Flin bude osuđen, prije nego što se njegova saradnja sa tužiocima završi. Član tima specijalnog savjetnika Roberta Milera rekao je sudiji da je moguće da Flin, koji je imao 19 zakazanih sastanaka sa Milerovim timom, vjerovatno nije završio sa saradnjom.

Nakon Flinovog zahtjeva za odlaganje suđenja, uslijedila je stroga kritika Flina od strane sudije Salivana, uz upozorenje da može završiti u zatvoru. Prije no što je prihvatio zahtjev za odlaganjem, sudija Salivan je rekao penzionisanom generalu: “Prodao si svoju državu.”

Ja ne krijem moje gađenje, moj prezir, za ovaj kriminalni prekršaj – rekao je Salivan, a piše “Gardijan“. Samo nekoliko časova prije suđenja, Donald Tramp je poželio Flinu sreću na saslušanju koje bi moglo da ga odvede Flina u zatvor na više od šest mjeseci.

– Srećno danas na sudu generalu Majklu Flinu – napisao je Tramp u svom tvitu, dodajući “Biće interesantno da vidim šta on ima da kaže, uprkos ogromnom pritisku koji je izvršen nad njim, o dosluhu sa Rusijom, u našoj sjajnoj, očigledno, visoko uspješnoj političkoj kampanji. Nije bilo dosluha! – završio je Tramp.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Međutim, suđenje je ubrzo dobilo užasan preokret za Flina, kada je sudija Salivan iznio strogu osudu Flinovog postupanja.

– Biću iskren sa vama, ovo je veoma ozbiljna uvreda. Visoko pozicioniran zvaničnik vlade davao je lažne izjave Federalnom birou, dok je fizički boravio u Bijeloj kući. Vi ste bili neregistrovan agent strane države, dok ste služili kao savetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika – rekao je Salivan, te dodao da je Flin prodao svoju državu.

Flin je prvi bivši pomoćnik Bele kuće kojem se sudi zbog ruske istrage. Bivši Trampov pomoćnik Majkl Koen osuđen je na tri godine zatvora prošle nedjelje, dok bivši pomoćnik Pol Menefort čeka suđenje zbog prevare i optužba za pranje novca.

Kada je počelo saslušanje, sudija Salivan se uhvatio za dubiozan argument Flinovog pravnog tima, koji su izneli tokom uvodne riječi. Premda Flin prihvata krivicu, naveli su da nije bio obavešten na ranijim razgovorima da je laganje agenata nelegalno.

Salivan je izrazio zabrinutost da Flin ipak nije prihvatio svoju krivicu, te je upitao Flinovog advokata Roba Kelnera da li on vjeruje da je Flin bio “uhvaćen u klopku” od strane FBI-a. Kelner je odgovorio odrično.

Na pitanje da li je bio svjestan da je laganje FBI-a protivzakonito, Flin je odgovorio: “Bio sam svjestan.”

Kao dio sporazuma o priznanju krivice, Flin je priznao da je lagao FBI agente o tome da je diskutovao o sankcijama Rusiji sa tadašnjim ruskim ambasadorom Sergejem Kislijakom, tokom predsjedničkih izbora, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu