Biznis

Nezaposleni kroz radionice postaju obučeni IT stručnjaci

U sklopu projekla „Job Lab“ u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine biće organizovano osam dvodnevnih besplatnih radionica koje će biti namijenjene nezaposlenim licima od 30 do 45 godina sa naglaskom na sticanje IT vještina potrebnih za nalaženje posla.

Nezaposleni kroz radionice postaju obučeni IT stručnjaci
FOTO: SHUTTERSTOCK

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH), u saradnji sa svojim članicama kompanijama „Telemach“ d.o.o i „LINK Group“ d.o.o (ITAcademy) i partnerom projekta, Inkubatorom društvenih inovacija „MUNJA” iz Sarajeva i njihovom veb platformom „Hoću.ba“, će u sklopu projekta „Job Lab” radionice organizovati u osam gradova u BiH.

Radionice su za polaznike besplatne, a troškove programa, osvježenja i radnog materijala tokom realizacije radionica snosi organizator.

Da bi se prijavili na ove radionice polaznici moraju ispuniti nekoliko uslova. Svi moraju biti starosti između 30 i 45 godina starost, moraju biti aktivni tražioci posla i motivisani za nova znanja, te moraju posjedovati osnovno znanje rada na računaru.

Da bi prošli ovu dvodnevnu obuku takođe moraju imati visoku ili srednju stručnu spremu za profesije koji su IT vještine važne.

Prednost imaju osobe iz nekih marginalizovanih grupa, a poželjno je da pri odabiru kandidata bude isti broj žene i muškaraca.

Konačno će, kažu zainteresovani, imati priliku da besplatno nauče nove vještine, jer su ovi kursevi izuzetno skupi.

Osim novih znanja, najvrijedniji polazni biće i nagrađeni. Najuspješniji polaznik Projekta “Job Lab”, kojeg će proglasiti predavači na kraju Projekta, dobiće i kompletno online školovanje na ITAcademy u vrijednosti od 4.000 KM, odnosno tablet i stipendiju za jednogodišnju edukaciju.

Rok za prijavu za dvodnevnu radionicu je do ponedjeljka do 15 časova, a zainteresovani više informacija mogu naći na internet stranici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Realizator dvodnevne radionice edukacije je Inkubator društvenih inovacija „MUNJA” iz Sarajeva.

Stečena znanja

Svi polaznici Projekta “Job Lab”, nakon završenih dvodnevnih radionica, dobiće sertifikat + vaučer ITAcademy online kurs ECDL – European Computer Driving Licence (Osnove korištenja računara, Osnove korištenja interneta, Tabelarne kalkulacije (MS Excel), Obrada teksta (MS Word), Izrada prezentacija (MS PowerPoint), ECDL Access.

 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu