Banjaluka

Ulaganje u razvoj poljoprivredne proizvodnje: 900.000 KM za voćare, gradnju sušara, te objekata za uzgoj stoke

Grad će ove godine podržati poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima sa oko 1,7 miliona KM.

Ulaganje u razvoj poljoprivredne proizvodnje: 900.000 KM za voćare, gradnju sušara, te objekata za uzgoj stoke
FOTO: PROFIMEDIA

Tako je za podsticaje poljoprivrednicima planirano 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 200.000 i 628.500 KM za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra “Manjača”.

Podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ove godine biće usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Za privođenje zemljišta kulturi, ovogodišnji program je koncipiran na drugačiji način u odnosu na one iz prethodnih godina, u smislu da su za kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na dodjelu ovih sredstava utvrđeni procentualni iznosi od ukupnih sredstava predviđenih za ove namjene.

Cilj je da se prioritetno podrže veća gazdinstva s cjelovitijim projektima koji će rezultirati značajnijim efektima – pojasnili su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, putem kojeg se i plasiraju podsticaji.

Ovaj program, koji će se naći pred odbornicima na zasjedanju 6. februara, sadrži još dvije bitne novine, kojima je definisano da je korisnik sredstava dužan da na predmetnoj parceli zadrži proizvodnju najmanje tri godine, kao i da nakon realizacije dostavi izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava s pripadajućom dokumentacijom.

Kako su kazali iz Centra, čije su primarne aktivnosti usmjerene ka razvoju ruralnog područja, sredstva za subvencije će biti dodijeljena putem javnih poziva, a u skladu s pravilnicima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu