Hronika

NABAVLJALI I PRODAVALI OPOJNE DROGE Podignuta optužnica protiv 11 osoba u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog sumnje da su se tokom prošle godine na prostoru Brčko distrikta i Maglaja bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.

NABAVLJALI I PRODAVALI OPOJNE DROGE Podignuta optužnica protiv 11 osoba u Brčkom
FOTO: KLIX/ILUSTRACIJA/RAS SRBIJA

Za ovo krivično djelo optuženi su: Milenko Mihajlović (45), Goran Blagojević (26), Adnan Bešić (42), Elvir Mandžukić (33), Rusmir Klebić (43), Milorad Karać (33), Savo Perić (24), Darijo Rašević (29), Perica Milošević (38), Predrag Radosavljević (22) i Mitar Cvijetinović (22).

Nakon što su krajem novembra prošle godine otkriveni u okviru policijske akcije kodnog naziva “PARTI”, Tužilaštvo Distrikta je okončalo istragu protiv 12 osumnjičenih, koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv njih 11.

Optuženima se stavlja na teret da su od jula do novembra 2018. godine na prostoru Brčko distrikta i Maglaja, u međusobnoj saradnji kao i pojedinačno, vršili nezakonitu nabavku i distribuciju marihuane, amfetamina (tzv. spid) i kokaina. Oni se terete da su nabavljali navedene opojne droge i u različitim ih količinama, lično ili posredstvom trećih lica, prodavali većem broju njima poznatih kupaca – navodi se u saopštenju Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Podizanjem i potvrđivanjem optužnice pred Osnovnim sudom Distrikta, utvrđena je osnovana sumnja da su optuženi počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

– Optužnicom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od optuženih Milenka Mihajlovića i Adnana Bešića, kao i za produženje pritvora otpuženima: Goranu Blagojeviću, Adnanu Bešiću, Rusmiru Klebiću, Elviru Mandžukiću i Miloradu Karaću – saopšteno je iz Tužilaštva.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu