Biznis

Sporiji EKONOMSKI RAST u evrozoni u ovoj i sljedećoj godini

Evropska komisija značajno je smanjila očekivanja kada se radi o ekonomskom rastu u evrozoni u ovoj i sljedećoj godini, usljed očekivanog usporavanja u najvećim zemljama EU prouzrokovanog tenzijama u globalnoj trgovini i rastom javnog duga.

Sporiji EKONOMSKI RAST u evrozoni u ovoj i sljedećoj godini
FOTO: PROFIMEDIA

U kvartalnoj ekonomskoj prognozi, Evropska komisija smanjila je i očekivanu inflaciju u evrozoni u 2020. godini. Sada očekuje da će ona biti manja od one koju je prognozirala Evropska centralna banka, što će vjerovatno zakomplikovati planove banke o povećanju kamatne stope.

Iz Komisije je saopšteno da će ekonomski rast u evrozoni ove godine biti usporen na 1,3 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 1,9 odsto, dok se u 2020. očekuje da rast bude 1,6 odsto.

Nova predviđanja manje su optimistična od onih koja su objavljena u novembru, kada je Brisel istakao da u ovoj godini očekuje ekonomski rast od 1,9 odsto, a u 2020. godini 1,7 odsto.

Očekuje se da će ekonomski rast u EU bez Velike Britanije, u ovoj godini biti usporen na 1,5 odsto, a da će iduće godine biti 1,8 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 2,1 odsto.

Sve države EU uvjerene su u nastavak ekonomskog rasta, ali će on biti sporiji u većim državama EU, uključujući NJemačku, Francusku, Italiju, Španiju i Holandiju.

U izvještaju Komisije pominje se i zabrinutost zbog održivosti duga, globalnih tenzija i usporavanja ekonomskog rasta Kine, koje utiče na ekonomiju EU.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu