Društvo

DOSTOJNO PRIZNANJE Beograd će dobiti spomenik u čast herojima sa Košara

Beograd će ovog ljeta, na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama na Kosovu u vrijeme NATO agresije, podići spomenik u čast herojima sa Košara, pišu “Večernje novosti”.

DOSTOJNO PRIZNANJE Beograd će dobiti spomenik u čast herojima sa Košara
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN/ RAS SRBIJA

Mjesto spomenika, navodi list, još nije definitivno odabrano, a najvjerovatnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara koji nosi njihovo ime.

Iza inicijative da se u Beogradu podigne spomenik poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije stoji njihov ratni komandant, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

On je izrazio nadu da će ovo obilježje biti postavljeno do 23. juna kada se obilježava 20 godina od odbrane karaule Košare.

Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou. Bio sam komandant ovim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene, kao i čitav naš narod, da im se odužimo. Raduje me što je iza ove inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja – rekao je Đurković.

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umjetnička vizija herojstva oficira i vojnika Vojske Jugoslavije naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Bitka na Košarama ili “Pakao Košara” bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika takozvane oslobodilačke vojske Kosova, podržavane regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom.

Poslije teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspjela da porazi napadača i spriječi njihov ulazak na Kosmet.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu