Društvo

Prekinuta sjednica Skupštine Brčko distrikta: Kamen spoticanja Nacrt zakona o planiranju, projektovanju i razvoju

Nakon niza primjedbi opozicionih poslanika i oštrih rasprava o Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta Skupština je prekinula današnje redovno zasijedanje jer nakon redovne podnevne pauze nije bilo kvoruma.

Prekinuta sjednica Skupštine Brčko distrikta: Kamen spoticanja Nacrt zakona o planiranju, projektovanju i razvoju
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Ponovo imamo izvjesnih nerazumjevanja u pogledu na neke zakonske projekte. Imali smo opštu saglasnost oko zakona koji će urediti pitanje formiranja zavoda za izgradnju, planiranja i projektovanja ali izgleda da su neki poslanici tek sada progledali – rekao je Esed Kadrić, predsjednik brčanske Skupštine.

Dodao je da će do nastavka sjednice za 15 dana saslušati primjedbe i vidjeti da li su suštinske ili tehničke prirode i istakao da je važno nastaviti usaglašavanje.

– Teško funkcionišemo. ima izvjestan broj ljudi koji je sumnjičav i pokušaćemo ih uvjeriti da nemaju razloga za to i da u Brčkom kao i svim gradovima koji žele da budu napredne zajednice treba zavod za izgradnju – istakao je Kadrić.

Na pitanje da li bi u slučaju neusaglašavanja o ovom pitanju moglo doći do parlamentarne krize rekao je da to ne očekuje u ovoj fazi ali da bi ako bude konačnog odbijanja ovog prijedlog moglo doći do ozbiljne političke krize.

Milan Purić, poslanik SDS, izjavio je da Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta ima niz neuobičajenih rješenja koji bi doveli do nesagledivih posledice prije sveg međunacionalnog povjerenja.

– Nacrt ovog zakona je pokušaj podvale koja je trebala da razvlasti većinu organa javne uprave, odnosno odjeljenja Vlade, prije svega tri na čijem čelu su Srbi, a da koncentriše moć upravljanja prostorom i razvojem ove lokalne zajednice u zavod koji bi bio bez odgovarajuće kontrole vlasti – rekao je Purić.

Dodao je da je ono što je navedeno kao razlog donošenja ovog zakona rezultat neodgovornosti u funkcionisanju vlasti i odsustvu odgovornosti za propuste. Kao jedan od ključnih razloga donošenja zakona i formiranja zavoda navedena je veoma loša realizacija kapitalnog budžeta od svega osam odsto koja je najvećim dijelom uzrokovana problemima sa pojektnom dokumentacijom.

– Dugo je bilo govora  o formiranju zavoda za izgradnju. To je nešto sasvim drugo u odnosu na ovo što je predloženo. To bi bio pandan Vlade bez odgovornosti jer ovdje nije riječ o planiranju i izgradnji nego upravljanju razvojem i prostorom – rekao je Purić.

Nacrt ovog zakona bila je četvrta tačka dnevnog reda Skupštine koja je trebala da razmatra ukupno 16 pitanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu