Politika

BiH NA NOGAMA ZBOG "KRVAVE DRINE" Da li je Ravnogorski pokret u Srpskoj bezbjednosna prijetnja

Bezbjednosne agencije šalju izvještaj Tužilaštvu BiH zbog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, bošnjački političari traže zabranu udruženja, dok pojedini istoričari tvrde da oni koji su se postrojili u Višegradu na pogrešan način predstavljaju ideologiju Draže Mihailovića.

BiH NA NOGAMA ZBOG "KRVAVE DRINE" Da li je Ravnogorski pokret u Srpskoj bezbjednosna prijetnja
FOTO: KLIX

Nedjeljni defile ravnogoraca podigao je na noge Sarajevo, ambasade najmoćnijih zemalja u BiH, ponajviše zbog snimka na kome se vidi i čuje kako jedan od „četnika“ gusla uz pjesmu u kojoj se pominje da će „Drina opet biti krvava“. U Srpskoj su reagovali rijetki, poput portparola SNSD Radovana Kovačevića, koji je napisao da ga je „sramota činjenice da se u mojoj državi, Republici Srpskoj, postrojavaju bilo kakvi četnici”.

Istoričar i publicista Miroslav Samardžić upozorava da okupljanje u Višegradu nema veze s onim što je bio Mihailović i njegova vojska.

Čovjek prosto ne može da razumije da neko priziva krvavu Drinu ili pjeva o tome. Mislim da bi bilo dobro da Srpska donese zakon o uniformama. Treba da se propiše šta ko kada može da nosi, a ne da se unifomiše kako hoće i paradira. Moj prijedlog je da se na četničkim okupljanjima nosi srpska narodna nošnja. Jer kada su nestale uniforme Jugoslovenske vojske četnici su nosili jelek, anteriju, opanke i šajkaču – kaže Samardžić za Srpskainfo.

Foto: Klix
Foto: Klix
Okupljanje u Višegradu

Njegova je teorija da su oni koji se danas predstavljaju za sljedbenike četnika zapravo slika kakvu su komunisti željeli da vide o četnicima. Samardžić smatra da je to vrlo lako dokazati ako na jednu stranu stavimo fotografije i filmove o stvarnim četnicima iz Drugog svjetskog rata, a na drugu fotografije i filmove o njima iz partizanskih filmova.

– Lijepo vidimo da ovi današnji liče na “Bulajićevce” (Veljko Bulajić, režiset partizanskih filmova, prim. aut.). Kada smo za dokumetarni film o Draži Mihailoviću napravili spot za pjesmu „Sprem'te se četnici“ od autentičnih fotografija četnika, imao je svega 6.500 pregleda. Istovremeno, video za spot „Morem plovi jedna mala barka“ ima više od dva miliona pregleda, iako su u njega ukomponovane jezive scene iz filma „Pad Italije“, gdje su koministički režiseri imali zadatak da predstave četnike kao crne đavole – zaključuje Samardžić.

Pročitajte još

Uloga u ratu

Istoričar Draženko Đurović smatra da se uloga četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu ne može posmatrati integralno. Odnosi s velikim silama koje su kao pobjednice izašle iz Drugog svjetskog rata, prevashodno Englezima, te činjenica da je bio pokret koji je predstavljao legitimnu  jugoslovensku Vladu u egzilu, na početku rata ga nesporno legitimišu kao antifašistički.

– Međutim, on je u sebi sadržao i patriotizam i kolaboraciju. Njegova patriotska vokacija ogleda se u težnji  da zaštiti srpski narod od ustaških zločina, kao i zalaganju za obnovu jugoslovenske države poslije Drugog svjetskog rata. S druge strane, četnički pokret karakteriše samovolja pojedinih komandanata i zločini počinjeni kako nad dijelom sopstvenog naroda, koji je bio blizak partizanima, tako i prema drugim narodima, naročito muslimanima – kaže Đurović.

Prema njegovim riječima, ocjene kojima se četnički pokret poistovjećuje sa ustaškim su neodržive i predstavljaju istorijsku neistinu.

– Ali, kako se rat bližio kraju, pod uticajem borbe protiv komunista, kao glavnog političkog i ideološkog protivnika, sve više je skretao u kolaboraciju sa fašističkim snagama – kaže Đurović.

“Vehabije ‘ukrale’ bradu”

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj u vezi sa okupljanjem pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu. On je izjavio da udruženju koje ispoljava neke vrste ekstremizma treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da okupljenje u Višegradu ne narušava bezbjednost u BiH, ali da kvari antifašistički ugled koji imaju Srpska i BiH.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Mada je obilježje četnika bilo brada, tamo i nema nekih bradonja. Čini mi se da su im vehabije praktično uzele taj imidž! Nismo čuli nijednu radikalnu izjavu ni zahtjev za ubijanje, bez obzira na istorijske traume koje Bošnjaci imaju u odnosu na četnički pokret. Raeakcije iz Sarajeva smatram bezobraznim i nepotrebnim jer moramo da imamo istu distancu prema svim ideologijama koje su poražene u Drugom svjetskom ratu. Istovremeno, bošnjačka politika u Sarajevu je dala imena ulica i škola po Mustafi Busuladžiću, po ljudima koji su bili dio Handžar divizije i propadali Islamskoj zajednici NDH. Ovdje je prosto napravljena hajka da bi se ispisala optužnica Republici Srpskoj što je besmislica – zaključuje Galijašević.

Sladojević: Ništa nisam vidio

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević izjavio je za Srpskainfo da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u nedjelju u Višegradu iz gusle pjeva o „krvavoj Drini“.

– Ako je tako, to bi se već moglo podvesti pod govor mržnje. Međutim, ne znam, bilo je mnogo ljudi, više od 600 ravnogoraca. Gusle i crkva su nas sačuvali kroz vijekove, a Drina je kroz istoriju bila najkrvavija od srpske krvi – rekao je Sladojević.

On tvrdi da udruženje nije registrovano kod Ministarstva pravde BiH nego u Sokocu 2004, da na Ravnogorski pokret „traje hajka od Broza sve do danas“ i da se na ovakvim okupljanjima nikad ne dešavaju incidenti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu