Svijet

NIKAD NIJE BILA SPORNA Himna Sjeverne Makedonije ostaje ista

Portparol sjevernomakedonske vlade Mile Bošnjakovski izjavio je danas da se nikad nije razgovaralo o promjeni nacionalne himne te da ona tekstualno i instrumentalno ostaje ista.

NIKAD NIJE BILA SPORNA Himna Sjeverne Makedonije ostaje ista
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Tokom jučerašnjeg susreta premijera Grčke i Sjeverne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, ispred zgrade vlade u Skoplju nisu intonirane himne, što inače nije uobičajeno za zvanične posjete tim prije što je ova u grčkim medijima okarakterisana kao istorijska.

Zbog velikog interesovanja javnosti koja je željela da zna da li su himne izostavljene namjerno i da li je to zato što se tekst sjevernomakedonske himne odnosi na staro ime Makedonije, a ne na ustavni naziv države, Republika Sjeverna Makedonija, iz vlade su juče saopštili da je tako predviđeno protokolom.

To je danas potvrdio Bošnjakovski koji je kazao da su sve aktivnosti povodom svečanog dočeka Ciprasa juče otkazane kako bi se uštedjelo na vremenu, imajući u vidu zgusnutu agendu, prenosi MIA.

Sve zvanične protokolarne aktivnosti uključujući pozdrav garde, ceremonije polaganja cvijeća i intoniranje himne bile su izostale zbog kašnjenja aviona grčkog premijera Aleksisa Ciprasa – rekao je on.

Bošnjakovski je naglasio da himna nikad nije bila sporna.

– Prespanski sporazum ni na koji način se ne odnosi na nacionalnu himnu. To je potvrđeno nekoliko puta tokom potpisivanja Prespanskog sporazuma kada je himna intonirana pred grčkim zvaničnicima – rekao je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu