Svijet

Ministarka unutrašnje bezbjednosti SAD podnijela ostavku

Američka sekretarka za unutrašnju bezbjednost Kirsten Nilsen podnijela je ostavku poslije 16 mjeseci na tom poslu i ogromnog pritiska Bijele kuće i javnosti zbog situacije na južnoj granici.

Ministarka unutrašnje bezbjednosti SAD podnijela ostavku
FOTO: PROFIMEDIA

Uprkos napretku koji smo ostvarili u reformisanju unutrašnje bezbjednosti u novo doba, zaključila sam da je sada pravo vrijeme da se povučem – napisala je Nilsen u pismu ostavke predsjedniku Donaldu Trampu, prenio je Glas Amerike.

Iako nije navela zbog čega podnosi ostavku, Nilsen je napisala da se nada da će sljedeći sekretar “imati podršku Kongresa i sudova u popravljanju zakona koji su oslabili sposobnost vlade da u potpunosti zaštiti američke granice i doprinijeli neslaganju u društvu.”

– Naša zemlja i muškarci i žene u Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost zaslužuju da imaju sva sredstva i resurse na raspolaganju koji su im potrebni da sprovedu misiju koja im je povjerena – dodala je Nilsen.

Analitičari kažu da je bila frustrirana, kako je smatrala, nedovoljnom saradnjom Kongresa i sudova u borbi protiv ilegalne imigracije.

Predsjednik Tramp na Tviteru je potvrdio da je Nilsen odlazi sa položaja i zahvalio joj se na službi.

Njenu ostavku prvi je najavio Si-Bi-Es njuz (CBS), koji ističe da nije jasno da li je ona ostavku podnijela protiv svoje volje.

Tramp je naveo da će vršilac dužnosti Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD biti Kevin Mekalinan, dosadašnji komesar za carine i zaštitu granica.

Nilsenova je na toj funkciji od decembra 2017. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu