Politika

Višković: Izgradnjom memorijalnog kompleksa SPASITI JASENOVAČKE ŽRTVE od zaborava

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će institucije Srpske izgradnjom memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini i kroz druge aktivnosti učiniti sve da žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu i Donjoj Gradini budu spašene od zaborava.

Višković: Izgradnjom memorijalnog kompleksa SPASITI JASENOVAČKE ŽRTVE od zaborava
FOTO: SRNA

Višković je istakao da će Vlada Republike Srpske učiniti sve da se u Donjoj Gradini na dostojanstven način u narednom periodu pokaže čitavoj civilizovanoj Evropi i svim pokoljenjima šta se tu dešavalo prije više od 70 godina i da to treba da bude opomena za sve generacije koje dolaze da se nigdje i nikada ovakav zločine ne ponovi.

Porazna je činjenica da je prošlo više od 70 godina od dešavanja u Jasenovcu i Donjoj Gradini, a da Donju Gradinu posjećujemo samo posljednjih 27 godina i to dovoljno govori samo po sebi – rekao Višković novinarima u Kozarskoj Dubici.

Pročitajte još

On je naglasio da će vlade Republike Srpske i Srbije u narednom periodu učiniti sve da u Donjoj Gradini bude izgrađen kompleks koji će buduće generacije učiti šta se dešavalo u tom logoru i poslati poruku da je Jasenovac bio jedini logor za djecu u Evropi, a možda i u svijetu.

– Dovoljno je reći da je tamo na zvjerski način ubijeno 20.000 djece i to nas kao odgovornu vlast obavezuje da sagradimo memorijalni kompleks da mladi i buduće generacije uče šta se njihovim precima dešavalo na ovim prostorima – naveo je Višković.

On je dodao da su u Jasenovcu i Donjoj Gradini u paklu, neopisivoj tuzi i bolu nestalo više stotina hiljada Srba.

– Na neki način i do današnjeg dana smo desetkovani, a postavljam pitanje kao čovjek šta bi bilo da su ti ljudi preživjeli i da imaju svoje potomke. Onda bi vjerovatno i broj Srba na ovim područjima bio znatno veći – naglasio je Višković.

On je rekao da su neki imali sasvim drugi plan, da Srba na ovim prostorima ne bude, ali da na njihovu nesreći i na našu sreću u tome nisu uspjeli.

– Danas smo tu da spasimo od zaborava njihovu žrtvu i da ona ne bude uzaludna – poručio je Višković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu