Kultura

"NISAM TO DOŽIVIO KAO OPASNOST, VEĆ KAO AVANTURU" Miša Janketić je preživio OTMICU AVIONA, a brinuo je o samo jednom

Proslavljeni glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u Beogradu u 80. godini života. Prije 38 godina čuveni glumac preživio je otmicu JAT-ovog aviona, a iako se trudio da ovaj događaj zaboravi, u javnosti je isticao da ga je doživio kao avanturu i nešto potpuno nesvakidašnje.

"NISAM TO DOŽIVIO KAO OPASNOST, VEĆ KAO AVANTURU" Miša Janketić je preživio OTMICU AVIONA, a brinuo je o samo jednom

Tog 26. septembra 1981. godine trojica kriminalaca otela su JAT-ov “boing 727-200” koji je iz Titograda poletio za Beograd i više od 20 sati kao taoce držali 98 putnika i osam članova posade. Među putnicima bili su i poznati glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolić, ceo tim FK Budućnost, estradna zvezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević. Upravo njih dvojica odigrali su ključnu ulogu u “samospasavanju” putnika na aerodromu u Larnaki na Kipru, piše Blic.

– Već je prošlo 35 godina. Trudim se da stvari koje nisu lijepe ostavim iza sebe. Ali ja to tada nisam doživio kao neku opasnost, već kao neku avanturu, nešto nesvakidašnje… Mi smo glumci malo deformisani što se toga tiče – rekao je Miša Janketić prije tri godine.

Ta “avantura” počela je neposredno pošto su poletjeli iz Dubrovnika, gdje je avion sletio kako bi primio još neke putnike za Beograd. Trojica ljudi naoružani pištoljima i nožem brzo su se izdvojili i počeli da viču da je avion otet i da će ubiti svakog ko im se suprotstavi. Bili su to Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Naredili su pilotu da avion usmjeri ka Italiji, ali su se predomislili i promijenili kurs ka Tel Avivu.

Izraelske vlasti su ih, međutim, upozorile da će oboriti avion ako se bude približio njihovoj teritoriji, pa je “boing” sletio na aerodrom u Larnaki.

– Letjeli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanezburg – prisjetio se tada Miša Janketić.

I baš tu, na Kipru, otmica je okončana.

– Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima “Ne otimajte Jugoslovenima avione”, “Putnici kidnapovali kidnapere” – pričao je Janketić o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspjeli da pobjegnu otmičarima.

Jedino o čemu je Miša Janketić brinuo sve vrijeme otmice je da li će stići na predstavu “Tramvaj zvani želja” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

– I stigao sam. A kada se zavjesa podigla, publika me je dočekala velikim aplauzom. Bio je to najčudniji aplauz koji sam dobio u životu. Njima je bilo drago da sam živ, a ja to uopšte nisam tako doživljavao – ispričao je 2016. godine Janketić.

U raskošno bogatoj karijeri Mihailo Miša Janketić odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo.

Mihailo Janketić se bavio pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu