Društvo

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Žene nazivaju glupačama i seljankama, brane im da se ostvare kao majke!

Trudnoća i prava iz materinstva vjerovatno su najnepoželjniji za poslodavce, pokazali su rezultati istraživanja “Rodno zasnovane diskriminacije na radu u BiH”, prvog ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Žene nazivaju glupačama i seljankama, brane im da se ostvare kao majke!
FOTO: SHUTTERSTOCK

U intervjuima su to potvrdile naše sagovornice i sagovornici iz sindikata, organizacija civilnog društva, inspekcija rada. Isti zaključak dolazi i iz opisnih odgovora u internet anketi, gdje se radnice upozoravaju da “čuvaju posao i piju redovno antibebi pilule”, da vraćaju naknadu poslodavcu isplaćenu na ime naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva, upozorenja da nema napredovanja za one koje ostanu trudne – saopštili su iz Helsinškog parlamenta Banjaluka.

– Na razgovoru za posao postavljeno mi je pitanje planiram li biti majka, nakon čega je naglašeno da je nepisano pravilo kompanije da nema djece bar tri godine od potpisivanja ugovora. Trenutno, neposredni rukovodilac žene u kolektivu naziva glupačama, seljankama i kvalifikuje nizom drugih neprijatnih imena koja nemaju veze sa njihovim kvalifikacijama i slično – rekla je jedna od ispitanica.

– Radila sam na određeno vrijeme tri godine i stekla uslov za ugovor na neodređeno vrijeme. Međutim, u tom trenutku sam se nalazila na porodiljskom odsustvu što me je i koštalo radnog mjesta i neproduživanja ugovora o radu. Radila sam čitavu trudnoću, i to prekovremeno, što mi nije dodatno plaćeno – neke su od izjava iz pomenutog istraživanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu