Društvo

SVAKA KIŠA IH PODSJETI NA 2014. GODINU Stari strahovi i dalje prate Dobojlije

Poplava je uništila sve što sam stekla nakon izbjeglištva iz Tuzle. Tako se 82 godišnja Zora Stevanović sjeća maja 2014. Stan u prizemlju u centru Doboja poplavilo je više od metar i po vode.

SVAKA KIŠA IH PODSJETI NA 2014. GODINU Stari strahovi i dalje prate Dobojlije
FOTO: SRNA

Sjetim se onih svih dana, nisam imala gdje spavati, čim se pokriti, možete misliti kad nemam jastuka, nemam deke, nemam ništa sve je odnijelo – kaže Zora Stevanović iz Doboja.

Usora se prva našla na udaru. Ni tamo slike ne blijede ni nakon pet godina.

– Nisam ništa mogla spasiti, ništa u trenerki sam bila 15 dana dok nisam u crvenom krstu nešto našla da se obučem – kaže Mileva Đurić sa Usore.

Hiljade poplavljenih domaćinstava, uništena privreda, šteta veća od 172 miliona maraka. Dobojlije to ne zaboravljaju. Prethodni dani su osvježili sjećanje.

– Bilo je grozno ono i dobro je da je sad izbjegnuto, a mislim da su preduzete neke mjere malo bolje drukčije da se ozbiljnije ponašalo u vezi sa obavještenjem. Bilo je jako teško, ne daj Bože da se ponovi. Treba još malo zaštiti grad Doboj, tamo nešto praviti pored Bosne – kažu građani.

Nepredvidive padavine su sve češće, moramo više raditi, saglasan je i prvi čovjek grada. Najveći gubitak je jedanaest života. Stradalim 2014.  je kod table sa njihovim imenima odao počast.

– Ono što smo radili na pouk te 2014. je nedovoljno mi u nraednom periodu iistrajavaćemo i zajenički sa preduzećem Vode RS i Vladom grad Doboj će ući u projekat zaštite tj produbljivanje korita Bosne – kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

(ATV)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu