Kultura

U ČAST KRALJA ROMSKE MUZIKE Festival za godišnjicu smrti Šabana Bajramovića

Godišnjica smrti legendarnog pjevača Šabana Bajramovića biće obilježena 8. juna u Nišu besplatnim koncertom bendova “Crne mambe”, “Apsolutno romantično” i trubača Nebojše Sejdića na Ljetnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi.

U ČAST KRALJA ROMSKE MUZIKE Festival za godišnjicu smrti Šabana Bajramovića
FOTO: KOSTADIN KAMENOV/RAS SRBIJA

Ovo je drugi put zaredom da Nišlije obilježavaju godišnjicu smrti kralja romske muzike i jednog od, po ocjeni stranih medija, najboljih bluz pjevača na svijetu koji je preminuo 2008.godine. Od ove godine ovaj jubilej i zvanično nosi naziv “World and Gipsy music festival Me sem Šaban (ja sam Šaban)” sa tendencijom da u budućnosti preraste u pravu feštu svjetske i romske muzike.

Organizatori festivala su Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS) i Niški kulturni centar. Prošle godine je ova manifestacija u amfiteatru na nišavskom keju okupila nekoliko hiljada ljubitelja muzike, dok će se ove godine održati na, po mnogima, još ljepšoj lokaciji – na Ljetnjoj pozornici u Tvrđavi.

Noseća muzička snaga festivala je orkestar “Crne mambe” koji nastavljaju tradiciju benda sa kojima je svojevremeno nastupao Bajramović i koji, predvođeni Nebojšom Saitovićem Saitom vrlo brižno čuvaju od zaborava njegovu vrstu muzike, a ove godine će publika u Nišu po prvi put uživo čuti bend “Apsolutno romantično” iz Novog Sada koji je poznat po svojim autorskim djelima, ali i po tome što su bili stalna pratnja poznatog kantautora Đorđa Balaševića. Festival će otvoriti trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića, što će biti poseban užitak za sve posjetioce manifestacije.

– Festival nam je prošle godine pokazao pravac kojim da se vodimo. Svojim specifičnim repertoarom na keju okupili smo nekoliko hiljada građana. Zato ćemo ove godine, pored čuvanja od zaborava kompozicija Šabana Bajramovića, promovisati još jednu vrstu romske pjesme i igre – kaže Nebojša Saitović, frontmen “Crnih mambi” i jedan od organizatora festivala.

Umjetnički direktor festivala Kariman Alijević kaže i da je nastup “Mambi” sa svjetski poznatim bendom “Gipsy kings” prošlog ljeta pokazao da je jedan ovakav festival potreban Srbiji.

Uvertira koncertu je tribina koja će se održati dan ranije u Niškom kulturnom centru.

– Plan nam je da 7. juna imamo kulturni dio programa festivala – u Niškom kulturnom centru planirana je tribina o Šabanovoj zaostavštini. Za 8. jun smo planirali otvaranje uz Nebojšu Sejdića, a onda će jedan za drugim da nastupe “Apsolutno romantično” i “Crne mambe”, napominje Alijević.

Organizatori festivala su Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS) i Niški kulturni centar, ulaz za sve posjetioce će biti besplatan.

Šaban je preminuo 8.juna 2008. godine nakon srčanog udara u 72. godini života. U devetnaestoj godini je zbog ljubavi pobjegao iz vojske, pa je kao dezerter osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku gdje je i počeo da se bavi muzikom. Prvu ploču je snimio 1964. godine, a iza njega je ostalo oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponovao oko sedam stotina pjesama. Više od dvadeset godina je bio na čelu grupe “Crna mamba” sa kojom je obišao pola svijeta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi, bio je u Indiji, a spektakularne koncerte održao je širom sveta. Snimao je i filmove: Sa Goranom Paskaljevićem “Anđeo čuvar” (1987), sa Milanom Jelićem “Nedeljni ručak” (1982), sa Stoletom Popovim “Ciganska magija” (1997).

(Blic)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu