Kultura

„Srpski vitezovi“ u Temišvaru: Prijateljski susreti uz pjesmu i igru

Članovi Folklornog ansambla i pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva „Srpski vitezovi“ iz Banjaluke boravili su proteklih dana u Rumuniji, u okviru kulturne saradnje sa Savezom Srba u Rumuniji i bratimljenja sa Kulturno-umjetničkim društvom „Sveti Đorđe“ iz Stančeva kod Temišvara.

„Srpski vitezovi“ u Temišvaru: Prijateljski susreti uz pjesmu i igru
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Na sportsko kulturnoj manifestaciji „Prijateljski susreti“ u srpskom selu Stančevo igrale su se prijateljske utakmice, pjevale srpske, krajiške pjesme, nizali aplauzi…

Domaćini, KUD „Sveti Đorđe“, predstavili su se igrama iz Šumadije, u koreografiji Dušana Miladinova Burdija, a u programu su nastupili i KUD „Sloga“ Fenlak, KUD „Sveti Nikola“ Dinjaš, Tamburaški orkestar „Zlatna suza“, Dinjaš.

Ovo je jedna u nizu posjeta našim prijateljima iz Saveza Srba u Rumuniji. Uvijek se rado odazovemo na njihove pozive i drago nam je kad mi njih ugostimo. Ta naša razmjena kulturnih sadržaja traje godinama i jako smo ponosni na to prijateljstvo i događaje koje smo zajedno priredili – rekao je direktor KUD-a „Srpski vitezovi“, Dragić Majstorović.

Na zadovoljstvo publike srpski vitezovi izveli su „Šumadiju i Pomoravlje“, te Šopske igre, u koreografiji Vedrana Đukića.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Manifestaciji je prisustvovao generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, Vladan Tadić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva srpske kulture u Rumuniji i poželio da se nastavi jačanje saradnje srpskih društava.

Po povratku iz Rumunije srpski vitezovi nastavljaju sa redovnim aktivnostima. Već su počeli sa pripremama za učešće na Saboru srpske omladine na Javoru, gdje će 12. jula gostovati po šesti put.

Poslije toga, u avgustu bi, ukoliko obezbijede sredstva, trebalo da nastupe u Bugarskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu