Politika

Šešić: Gradske vlasti Banjaluke od 2005. godine do danas nisu uradile ništa u vezi sa piralenom

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić smatra da je sutrašnja posebna sjednica parlamenta prilika da Srpska riješi sve sporne tačke sa Hrvatskom, posebno kada je riječ o granici, te najavuje da će u tom smislu klub ove stranke i djelovati.

Šešić: Gradske vlasti Banjaluke od 2005. godine do danas nisu uradile ništa u vezi sa piralenom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Davor Šešić

Smatramo da je Pelješki most, koji je veoma značajan za Hrvatsku, prilika da mi iznesemo šta tražimo zauzvrat ako je već potrebno da omogućimo izgradnju tog mosta – rekao je Šešić, odgovarajući na pitanje kako će poslanici SDS glasati na sutrašnjoj posebnoj sjednici Skupštine pri izjašnjavanju o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Osvrćući se na problem piralena u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel”, Šešić je na konferenciji za novinare napomenuo da su istraživanja u vezi sa postojanjem ove opasne hemikalije u BiH vršena poslije rata i da je u četiri naselja utvrđeno njegovo prisustvo – Banjaluci, Sarajevu, Bihaću i Jelahu, te da je najveći grad Srpske bio ubjedljivo prvi po koncentraciji u zemljištu.

On tvrdi da “od 2005. godine do danas gradske vlasti Banjaluke nisu uradile ništa u vezi sa ovim pitanjem”.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka Slavko Grbić rekao je da je, zahvaljujući angažmanu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirku Šaroviću, sredstvima Vlade Švedske putem programa Sida preusmjereno 600.000 dolara za hitno rješavanje problema piralena u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci napomenuo da je piralen štetna materija, koja ima velike posljedice po zdravlje građana.

– Stoga i ova hemikalija za koju imamo osnovane sumnje da je jednim dijelom iscurila u zemljište, da je otišla u vazduh i došla u kontakt sa vodom, pravi ozbiljnu prijetnju po zdravlje građana Banjaluke – rekao je Grbić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu