Politika

Radišić: Prevladao razum u cilju zaštite vitalnog entitetskog interesa Srpske

Senator Republike Srpske Živko Radišić rekao je da jučerašnja dvotrećinska podrška Narodne skupštine stavovima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa Pelješkim mostom pokazuje da je prevladao razum u cilju zaštite vitalnog entitetskog interesa Srpske i da probleme treba rješavati dijalogom, a ne preglasavanjem.

Radišić: Prevladao razum u cilju zaštite vitalnog entitetskog interesa Srpske
FOTO: RAS SRBIJA

Radišić, koji je svojevremeno obavljao funkciju srpskog člana Predsjedništva, ocijenio je da je glavna poruka, nakon poništavanja spornog zaključka Predsjedništva u kome se pozivalo na obustavu radova na Pelješkom mostu, da u BiH probleme ne treba rješavati preglasavanjem, već razumom.

Treba biti spreman na dijalog jer se ništa ne može riješiti na štetu bilo koga drugoga. Niti to možemo mi, niti to mogu drugi – poručio je Radišić.

On je rekao da je usvajanje Dodikove izjave u Skupštini opomena da BiH ima šansu isključivo na osnovama mirnog dogovaranja, usklađivanja interesa i međusobnog poštovanja.

– A, ne prijeteći i prizivajući, ne daj Bože, nemire i stradanja – rekao je Radišić.

On je naglasio da je odnos sa susjednim zemljama posebno bitan, jer niko ne može biti izolovan, pa ni BiH i Srpska.

Pročitajte još

– Narod je davno rekao kad ustaneš pogledaj komšiju, pa u sunce… Poštujmo susjede ako hoćemo da i oni nas poštuju – rekao je Radišić.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Nakon ove odluke Narodne skupštine Republike Srpske, osporavana odluka Predsjedništva BiH biće poništena, odnosno neće stupiti na snagu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu