Svijet

Detalji o čovjeku koji je GURNUO POD VOZ majku i dijete u Frankfurtu

Eritrejac koji je u ponedjeljak na glavnom peronu u Frankfurtu pod voz gurnuo majku i osmogodišnje dijete pri čemu je dječak poginuo, i sam je trostruki otac i od 2006. živi u Švajcarskoj, saopštilo je državno tužilaštvo u Frankfurtu na Majni u utorak.

Detalji o čovjeku koji je GURNUO POD VOZ majku i dijete u Frankfurtu
FOTO: CARSTEN RIEDEL/EPA

Osumnjičeni 40-godišnji Eritrejac trostruki je otac s prebivalištem u Švajcarskoj i nije bio pod uticajem droga ili alkohola. Protiv njega je podignuta optužnica zbog ubistva – saopštila je Nadja Nisen iz Državnog tužilaštva u Frankfurtu.

Vlasti polaze od toga da je u pitanju psihičko oboljenje osumnjičenog koji se dosad nije izjasnio o eventualnom motivu.

– Daljnja vještačenja bi trebala dati precizniju sliku o psihofizičkom stanju počinitelja – saopštila je Nisen.

Kako je dalje saopšteno, osumnjičeni nije poznavao osmogodišnju žrtvu, majku žrtve kao ni treću osobu, 78-godišnju ženu koju je takođe pokušao gurnuti pod nadolazeći voz.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer prekinuo je odmor i trenutno se savjetuje sa sigurnosnim braniocima saveznih pokrajina.

Nekoliko političara je zatražilo više sigurnosne standarde na peronima poput uvođenja dozvole ulaza na perone samo za osobe koje posjeduju kartu.

Njemačke željeznice, međutim, smatraju da bi takve mjere, s obzirom na više od 5.600 perona i željezničkih stanica u Njemačkoj, stajale državu milijarde, uzrokovale bi gužve i na kraju ne bi garantovale potpunu sigurnost.

Foto: Armando Babani/EPA
Foto: Armando Babani/EPA

I Njemački sindikat policajaca (GdP) ocijenio je da ni više policajaca na stanicama ne bi moglo spriječiti takvo zlodjelo.

Potpredsjednik GdP Jerg Radek je istovremeno upozorio i na moguće ponavljanje ovakvih zločina.

Njemački mediji su prije toga osumnjičenog spominjali u kontekstu scene krijumčara droga u blizini frankfurtskoe glavne stanice koja je u rukama bandi iz Eritreje i Somalije, ali se zasad ne zna zašto je osumnjičeni s prebivalištem u Švajcarskoj boravio u Frankfurtu.

Za utorak poslijepodne u Frankfurtu je zakazana komemoracija za ubijenog dječaka, a njegova smrt u medijima je izazvala brojne rasprave o odnosu prema izbjeglicama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu