Kultura

U Oštroj Luci uručene nagrade "Šušnjar" i "Slovo Podgrmeča"

Na Međunarodnim književnim susretima “Šušnjar 2019” u Oštroj Luci istoimena nagrada danas je uručena književniku iz Banjaluke Predragu Bjeloševiću za cjelokupan književni opus, sa naglaskom na zbirku pjesama “Snivačima, iz nesna”.

U Oštroj Luci uručene nagrade "Šušnjar" i "Slovo Podgrmeča"
FOTO: SRNA

Nagrada “Slovo Podgrmeča” dodijeljena je književniku iz Ugljevika Slobodanu Joviću za zbirku pjesama “Strah od savršenstva”.

Obje zbirke objavljene su u izdanju izdavačke kuće “Povelja” iz Kraljeva.

Bjelošević je zahvalio žiriju koji ga je, dodjeljujući mu nagradu “Šušnjar”, smjestio među srpske zavičajne patriotske pjesnike.

To je društvo u kojem se osjećam prijatno i ponosno – izjavio je Bjelošević.

On je potom pročitao svoje pjesmu “Igra bez ičega”, koju je predstavio prije 44 godine na prvim pjesničkim suretima na Šušnjaru.

– Iako je pisana u nekom drugom još gluvljem vremenu, čini se malo je izgubila od svojih direktnih ili metaforičkih poruka – istakao je Bjelošević.

Jović je rekao da njegova knjiga govori o strahu od savršenstva koje nameće savremena civilizacija koja ukida bilo kakav vid humanosti i empatije.

– Nagrada mi je draga jer skreće pažnju na moje djelo, a posebno kada sam vidio koji su do sada pisci dobili tu uglednu nagradu – naveo je Jović.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar, koji je uručio nagrade dobitnicima, rekao je da su ovi susreti jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

– Ovaj jedinstven poetski pomen u znak sjećanja na 5.500 žrtava ustaškog zločina Srba i Jevreja predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su na svirepi način umorene samo zato što su pripadale drugom narodu- rekao je Stanar.

On je dodao da, osim toga, ova manifestacija nosi i izuzetan kulturni kvalitet, što je prepoznato kako kod književnika, tako i mještana Oštre Luke.

Na ovogodišnjoj književnoj manifestaciji “Šušnjar” učestvovali su i Boro Kapetanović, Veroljub Vukašinović, Dejan Aleksić, Zdravko Kecman, Zoran Kostić Jovanka Stojčinović Nikolić, Lazar Tica, Milica Kralj, Mihajlo Orlović i Nataša Vrućinić.

Kao gosti “Šušnjara 2019” učestvovali su tradicionalno i zavičajni pisci članovi Srpskog kulturnog društva “Petar Kočić” iz Kranja.

Tokom ove večeri predstavljena je Monografija Šeste sanske brigade o kojoj su govorili autor Radovan Jović i književnik Boro Kapetanović.

Književne nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju se u znak sjećanja na 5.500 ubijenih Srba, Roma i Jevreja u Drugom svjetskom ratu na Ilindan – 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari u opštini Sanski Most.

Organizator 44. Međunarodnih književnih susreta “Šušnjar 2019” je opština Oštra Luka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu