Politika

Dačić: Bezbijednosni izazovi ne poznaju granice, prioritet je zajednički nastup zemalja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da aktuelni bezbjednosni izazovi ne poznaju nacionalne granice, te da je prioritet svih zemalja da osmisle zajednički nastup kako bi se suprotstavile svemu što ugrožava mir, stabilnost i napredak društava.

Dačić: Bezbijednosni izazovi ne poznaju granice, prioritet je zajednički nastup zemalja
FOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Preduslov za zajedničke aktivnosti, koje bi doprinele izgradnji mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom planu, jeste na prvom mestu stvaranje efikasnih i pouzdanih nacionalnih bezbednosnih sektora – rekao je on na konferenciji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ u Bratislavi.

Dačić je izrazio uvjerenje da važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju postkonfliktnih društava predstavlja učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti.

– Srbija pridaje izuzetan značaj učešću u misijama i operacijama UN i EU, u kojima pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a dobijaju priznanja – rekao je on, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je napomenuo i da “napori Srbije da poveća svoje učešće u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini” potvrđuju spremnost Srbije da dijeli odgovornost i teret u izgradnji mira i stabilnosti svuda gdje je to potrebno.

Prema njegovim rečima, Srbija to radi poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu