Svijet

UZBUNA U PORODILIŠTU “Ovakav slučaj nismo vidjeli već godinama”

Njemačke vlasti pokrenuli su istragu nakon što je otkriveno da su u bolnici Sveta Marija u Gelzenkirhenu, na zapadu zemlje, u vrlo kratkom periodu rođene tri bebe s deformacijom udova.

UZBUNA U PORODILIŠTU “Ovakav slučaj nismo vidjeli već godinama”
FOTO: SHUTTERSTOCK

Između jula i početka septembra ove godine rođene su tri bebe s jednostranim deformacijama ruke, a dolaze iz porodica koje žive na tom području.

Uprava bolnice u saopštenju napominje da između porodica iz kojih dolaze novorođene bebe nema etničkih, kulturoloških niti socioloških sličnosti koje bi možda mogle objasniti deformacije.

U dva slučaja riječ je o deformaciji lijeve ruke, gdje bebe imaju normalnu podlatkicu, ali dlanovi i prsti nisu razvijeni. Kod drugog djeteta riječ je o desnoj ruci s deformacijom. I kod nje je ustanovljena nerazvijenost ruke i prstiju, uprkos normalno razvijenoj podlaktici.

Već dugi niz godina nismo vidjeli ovakvu vrstu deformacije. Višestruki slučaj deformiteta kod novorođenčadi može biti slučajnost, ali mi smatramo da se ova tri slučaja moraju istražiti – navodi se u saopštenju bolnice.

Prema statističkim podacima, između jedan i dva odsto djece rađa se s deformitetima, kažu u bolnici. Slučaj je dospio u javnost zahvaljujući babici Sonji Ligget-Igelmund, koja radi u Kelnu i upozorava da ova tri slučaja nisu usamljena.

Za CNN je izjavila da je za tri slučaja u Gelzenkirhenu saznala na internetskom forumu od drugih babica. Napominje kako se ovakvi slučajevi događaju, ali da su vrlo rijetki, ali smatra kako tri slična slučaja u samo nekoliko mjeseci ipak predstavljaju znak za uzbunu.

Foto: Z. Ilić/RAS Srbija
Foto: Z. Ilić/RAS Srbija

– Meni lično je ovo previše. Jedna babica tokom svog radnog vijeka naiđe na jedan ovakav slučaj. Tri slučaja u tri mjeseca nisu normalna – poručila je.

Nakon što je izašla u javnost s ovim slučajem, Liget-Igelmund izjavila je kako su je konktaktirale još neke porodicei u Njemačkoj čija su djeca rođena sa sličnim deformacijama.

– Sve bebe imaju iste deformacije. Načelno govoreći, sva djeca za koju sam saznala rođena su u zadnje tri godine, a mnogi od njih ovoga ljeta kaže. Ipak ne postoji nacionalni registar koji bi potvrdio ovakav trend, babica iz Kelna ističe kako je njegovo osnivanje od vitalnog značaja.

U bolnici Sveta Marija ističu kako deformiteti udova u trudnoći mogu biti uzrokovani infekcijom ili konzumacijom toksičnih tvari raznih vrsta tokom trudnoće.

Druge mogućnosti, kažu u bolnici, uključuju sindrom stezanja prstenova – kada se vlakna iz amnionske vreće omotaju oko fetusa, uzrokujući deformacije – ili se pupčana vrpca omota oko udova fetusa.

Ministarstvo zdravstva pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija da ovaj slučaj razmatraju vrlo ozbiljno te planiraju stupiti u kontakt sa svim bolnicama u zemlji kako bi utvrdili da li bilo još ovakvih slučajeva. Na taj način žele utvrditi je li osnivanje registra potrebno i svrsishodno.

Ovaj alarmantni slučaj podsjeća na događaj iz 60-tih godina i talidomidsku tragediju kada je njemačka kompanija ‘Grünenthal’ na globalno tržište stavila sedativ pod imenom ‘Contergan’, novi preparat koji su uzimale trudnice protiv jutarnjih mučnina i nesanice.

Zbog uzimanja talidomida tokom trudnoće rođeno je na hiljade djece s teškim malformacijama, a nekoliko desetina hiljada novorođene djece umrlo je pri rođenju, prenosi Jutarnji.hr.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu