Društvo

OSMA PO REDU Održana tradicionalna godišnja biciklijada

Oko 200 biciklista iz Brčkog, Bijeljine, Ugljevika, Loznice, Gunje, Tuzle, Srebrenika, Modriče i Šamca okupilo se danas na tradicionalnoj osmoj biciklijadi koju svake godine organizuje biciklistički klub „Sveti Nikolaj“ iz Brčkog.

OSMA PO REDU Održana tradicionalna godišnja biciklijada
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Cilj biciklijade je promocija biciklizma i bezbjednosti za bickliste u saobraćaju jer su uslovi u kojima se biciklisti kreću jako nezahvalni. Zbog toga želimo skrenuti pažnju vozačima motornih vozila na bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju i edukovati bicikliste za bezbjednu vožnju – rekao je Željko Novaković, predsjednik biciklističkog kluba „Sveti Nikolaj“.

Istakao je da je edukacija veoma važna jer veliki broj mladih koji voze bicikle ne poznaje saobraćajne znakove i propise kao i da je veliki broj vozača motornih vozila koji nedovoljno poštuju bicikliste.

– Biciklisti se osjećaju bezbjednije na trotoarima čime ugrožavaju pješake. Rješenje bi bile biciklističke staze ili bar biciklističke trake duž saobraćajnica, ali nažalost nadležni još uvijek nemaju svijest o tome – istakao je Novaković.

Dodao je da se nada da će ova biciklijada pokazati da postoji kritična masa biciklista zbog koje je potrebno graditi biciklističke staze.

Sa Trga mladih gdje su se okupili biciklisti su vozili brčanskim ulicama sedam kilometara, a potom se okupili ispred Omladinskog centra gdje je bila organizovana poligonska i spora vožnja.

Za učesnike biciklijade obezbjeđene su i prigodne nagrade, a najsrećniji među njim dobili su bicikl, svjetla za bicikle, fluorescentne prsluke, sportske bočice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu