Društvo

NAJVIŠE IM SMETA ŠTO SAMI KUPUJU LIJEKOVE Pacijenti dali četvorku za kvalitet zdravstvene zaštite u RS

Kvalitet zdravstvene zaštite u Srpskoj ocijenjen je četvorkom, pokazala je anketa Fonda zdravstvenog oisguranja RS, koja je nedavno provedena u svim filijalama i poslovnicama FZO RS.

NAJVIŠE IM SMETA ŠTO SAMI KUPUJU LIJEKOVE Pacijenti dali četvorku za kvalitet zdravstvene zaštite u RS
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U anketi u kojoj je učestvovao 896 osiguranika iz cijele RS, tek 2,6 odsto njih je za kvalitet zdravstvene zaštite dalo negativnu ocjenu, saopštio je Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Kako tvrde, najviše ispitanih je odgovorilo i da istog dana budu primljeni kod porodičnog doktora, čak 41,1 odsto ispitanik, dok je 27,8 odsto njih istaklo da ukoliko je hitan slučaj budu primljeni odmah.

Niko nije naveo da na prijem kod porodičnog doktora čeka duže od mjesec dana – navode iz Fonda.

Kada je u pitanju liječenje u bolnici, najveći broj ispitanih – 32,6 odsto, smatra da je najveći problem dugo čekanje na preglede, dok 33,1 odsto ističe da problem predstavlja i to što sami moraju da kupuju lijekove i ostala neophodna sredstva u bolnici.

– Nešto drugačija situacija je kada je u pitanju zadovoljstvo dostupnošću lijekova na recept, jer je više od polovine anketiranih, tačnije 54,7 odsto zadovoljno izborom lijekova koji se nalaze na Listi lijekova koji se izdaju na recept – ističu iz Fonda.

Anketa je pokazala i da osiguranici najviše vjeruju zaštitnicima prava, jer tvrde da bi se u većini slučajeva prvo obratili njima u slučaju povrede prava iz zdravstvenog osiguranja, pa tek porodičnim doktorima, medicinskim sestrama, medijima i slično. Fond je zaštitnike prava imenovao još 2011. godine.

Iz Fonda ističu da je anketa provedena kako bi se utvrdio stepen zadovoljstva osiguranika dostupnošću i kvalitetom pružanja zdravstvenih usluga, a sve u cilju unapređenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga.

Anketni list je sadržavao ukupno osam pitanja iz oblasti zdravstvene zaštite i dostupnosti zdravstvenih usluga, ne uključujući starosnu dob i pol osiguranika, a osiguranici su, između ostalog, odgovarali na pitanja da li su zadovoljni zdravstvenom zaštitom, koliko dugo čekaju na prijem kod porodičnog doktora, koliko su zadovoljni ljubaznošću medicinskog osoblja, šta im predstavlja najveći problem kod liječenja u bolnicama, da li su zadovoljni dostupnošću lijekova na recept itd.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu