Politika

MEKTIĆ O MIGRANTSKOJ KRIZI "Niko u Briselu nije lud da daje milione privatnicima"

Ima li iko u ovoj zemlji da se urazumi, pa da krenemo rješavati migrantsku krizu, onako kako je ljetos dogovoreno u Briselu. Obećali su nam da će nam dati 10 miliona evra, istog trenutka kada otvorimo prihvatni centar za migrante, ali ne u privatnom objektu, nego u objektu koji je državna svojina, bilo opštinska, entitetska, kantonalna ili u vlasništvu BiH – rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, na upravo završenoj konferenciji za štampu u Sarajevu.

MEKTIĆ O MIGRANTSKOJ KRIZI "Niko u Briselu nije lud da daje milione privatnicima"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mektić je rekao da u BiH ima mnogo napuštenih škola, kasarni i propalih fabrika, u koje je i BiH i Evropska unija spremna da ulaže novac, kako bi ih adaptirala za smještaj migranata, ali da je problem što nijedna lokalna zajednica ne da da migranti budu smješteni na njenoj teritoriji.

Ja ne bježim od odgovornosti, naprotiv, ali šta da radim, kako da ih natjeram! Nemam načina da uđem nasilno i uspostavim prihvatni centar za migrante, bilo gdje u BiH, pogotovo što se, ne samo opštine, nego i Republika Srpska i Federacija BiH, protive tome – rekao je Mektić.

Pročitajte još

On je dodao da uspostavljjanje novog migrantskog centra u selu Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca, nije prihvatljivo, ne samo zato što se tome protivi lokalno stanovništvo i predstavnici opštine, nego i zato što je u pitanju privatni objekat.

– Od vlasnika tog objekta mi već rentamo bivši hotel “Sedra” kod Cazina, gdje su smještene migrantske porodice i djeca i za to dajemo desetine hiljada evra iz budžeta. Sada treba da uzmemo od istog biznismena i farmu Medeno Polje. Niko u Briselu nije lud, pa da ne vide da je to biznis, ako dajemo 80.000 do 90.000 mjesečno jednom privatniku za kiriju! Kakvim bi on biznisom mogao zaraditi tolike pare – rekao je Mektić.

Vlasnik farme u Medenom polju i hotela “Sedra” je bihaćki biznismen Halil Bajramović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu