Banjaluka

ARHEOLOŠKA ISKOPAVANJA Na Kastelu nađeni skeletni ostaci iz srednjeg vijeka, uključena i POLICIJA

U okviru „Škole arheologije“ na Kastelu i čišćenja lokaliteta Dvorište dva stručnjaci i studenti pronašli su danas na tvrđavi skeletne ostatke, najvjerovatnije iz srednjeg vijeka, potrvdila je za Srpskainfo arheolog Muzeja RS Ivana Pandžić.

ARHEOLOŠKA ISKOPAVANJA Na Kastelu nađeni skeletni ostaci iz srednjeg vijeka, uključena i POLICIJA
FOTO: FACEBOOK/ IVANA PANDZIC

Ne znamo trenutno više detalja, pošto je kontaktirana i policija pa su nam u jednom dijelu gdje su nađeni skeletni ostaci zaustavljeni radovi. Kastel jeste istraživan, ali nikada nije istražen u potpunosti. Mi radimo na lokalitetu koji je posljednji put rađen 80-ih godina i htjeli smo prije svega da iščistimo taj lokalitet jer su se vremenom stvorile naslage zemlje, zatrpan je, nije uočljiv i turistički dostupan. Namjera nam je da skupimo što više dokumentacije da bismo kasnije sve mogli interpretirati i dobiti što cjelovitiju sliku o dešavanjima  na Kastelu – precizirala je Pandžićeva.

U pitanju je nastavak radova iz marta, kada su arheolozi započeli čišćenje lokaliteta, te organizovali geofizička snimanja.

– Organizovali smo ovo kao školu arheologije za studente sa Odsjeka za istoriju i arheologiju sa fakulteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci. U pitanju je terenski rad, znači primjenjuju ono što su učili i slušali na predavanjima – istakla je ona.

Projekat realizuju Muzej Republike Srpske i Društvo arheologa Republike Srpske, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Filozofskim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo, a sufinansiran je od strane Grada Banjaluka.

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu, mnoge okolnosti upućuju da se tu nalazilo rimsko naselje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu