Društvo

“MOLIMO SE BOGU DA BUDE KIŠA” Požar na Staroj planini i dalje prijeti, a padavina nema

Od petka bukti požar na području opštine Trgovište, u ataru sela Crveni Grad, a uprkos svim naporima vatrogasaca, dobrovoljaca kao i Vojske Srbije koje se jutros priključila akciji gašenja požara, vanredna situacija i dalje je na snazi na dijelu ove opštine.

“MOLIMO SE BOGU DA BUDE KIŠA” Požar na Staroj planini i dalje prijeti, a padavina nema
FOTO: POKRET ODBRANIMO REKE STARE PLANINE/PRIVATNA ARHIVA

Proteklih dana nad Srbijom se nadvio oblak sivog dima, jer širom zemlje gore šumsko i nisko rastinje. Najalarmantnija situacija je svakako na Staroj planini gdje više od 200 vatrogasaca, pripadnika Žandarmerije i mještana gasi požar. Ipak, da je stanje alarmantno i u pojedinim manjim opštinama, potvrdili su nam nadležni iz Opštine Trgovište.

Naporima vatrogasaca i svih uključenih u gašenju požara uspjeli su juče da požar djelimično stave pod kontrolu, međutim u poslijepodnevnim časovima pristižu loše vijesti, sa područja opštine Bosilegrad se širi novi talas vatrene stihije – rekao je za Blic zamjenik predsjednika Opštine Trgovište, Dragan Krstić i dodaje.

– Procjena je da je zahvaćeno oko 500 hektara, bukove i borove šume i sitnog rastinja, u izuzetno neprohodnom terenu, na nadmorskoj visini od 1200 do 1450 metara nadmorske visine.

Kako nam je rekao, juče je u ranim jutarnjim časovima jedna nepokretna osoba evakuisana iz svog domaćinstva, a jedna napuštena kuća je izgorila.

– Angažovani su i zaposleni iz javnih preduzeća i ustanova, mještani, pripadnici lovačkog udruženja “Pčinja”, kao i mehanizacija na gašenju požara. Očekujemo da danas požar bude stavljen pod kontrolu, a molimo se i Bogu da što prije padne kiša – naglašava Krstić.

Na Štabu za vanrednu situaciju, donesena Odluka o proglašenju vanredne situacije u dijelu opštine Trgovište, tj. u Mjesnoj zajednici Radovnici, imajući u vidu da je potrebno angažovanje većeg broja lica na gašenju požara i dodatne mehanizacije.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Trgovištu, Aleksandar Nastasović, potvrdio je za Blic da se vatra brzo širi, te da je vanredna situacija u Radovnici i dalje na snazi.

– Na terenu imamo trenutno 27 vatrogasaca, sinoć su nam pristigli iz Sombora i Čačka, od jutros je stigla i Vojska da nam pomogne u gašenju. Linija požara je velika, najveći problem je nisko rastinje koje je suvo i lako gori, te se vatra brzo širi ka svim pravcima – kaže Nastasović i dodaje da je u Trgovištu trenutno sunčano, te da kiše, koja bi umnogome pomogla gašenju požara, “nema ni na vidiku”.

Uzrok vatrene stihije u Trgovištu nije poznat, ali se predpostavlja, kao i za ostale požare koji širom Srbije bukte, da su nastali zbog ljudskog nemara,

– Najvjerovatnije je ljudski faktor uzrok, do samozapaljenja sigurno nije došlo. Za sad možemo samo da nagađamo zbog čega je požar buknuo, ali provjerenih informacija nemamo – ističe načelnik Štaba za vanredne situacije u Trgovištu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu