Društvo

SVESTRANI LJEKAR Čamcem putuje do pacijenata, odmara uz klavir

Da bi na vrijeme stigao ukazati medicinsku pomoć pacijentima, za Gorana Borjanovića, ljekara opšte prakse gradiškog Doma zdravlja, sada na specijalizaciji iz oblasti porodične medicine, nema prepreka.

SVESTRANI LJEKAR Čamcem putuje do pacijenata, odmara uz klavir
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

On je 5 godina angažovan u službi Hitne pomoći, a više puta nedjeljno ordinira u ambulanti Orahova. U ovom naselju udaljenom 30-ak kilometara od Gradiške, gdje većinom žive starci, Borjanović uživa veliko povjerenje.

Osim stručnosti, stekao ga je izuzetnom posvećenošću pacijentima, ličnim žrtvovanjem da pomogne, da dođe u Orahovu i u vrijeme elementarnih nepogoda.

Ovdje su poplave česte, cijelo naselje skoro svake godine Sava odsiječe od svijeta. Dešava se da po nekoliko dana u Orahovu ni sa koje strane ne može da se dođe, a stanovništvu je potrebna pomoć, lijekovi, terapije… To ne može da sačeka jer svaki trenutak, sat ili dan mogu odnijeti ljudski život, a odlučna reakcija ga spasiti – objašnjava Goran Borjanović, ljekar porodične medicine, uslove rada u Orahovi, gdje se sada ponovo okišalo, i svoj odnos prema poslu i pacijentima.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Naročito dramtična iskustva za njega bila su tokom velikih poplava.

– U martu 2018, kao i više puta prije toga, Sava je na nekoliko pozicija presjekla put Gradiška – Kozarska Dubica. Veliko područje pretvoreno je u nepreglednu vodenu površinu dubine po nekoliko metara. Na dramatične pozive za pomoć iz Orahove, odlučio sam da krenem, ali gumenim čamcem – opisuje Borjanović jedinstveno iskustvo iz svoje medicinske prakse.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– Mještani Orahove su ponudili da gumenim čamcem dođu do Vrbaške, odakle se dalje cestom nije moglo. Tu sam ih sačekao sa medicinskom sestrom Vinkom Vukobrat i apotekarkom Snježanom Golub, koje su takođe rizikovale svoje živote, kao i ja, da bismo pomogli bolesnima. Naravno, niko od nas nije bio sretniji kada smo uspješno odradili posao. Saznanje da je osoba spasena zahvaljujući pravovremenoj intervenciji je za mene najveća nagrada – kazao nam je Goran Borjanović objašnajvajući suštinu i svoje principe rada na terenu.

On kaže da je, osim automobila, čamac njegovo osnovno prevozno sredstvo u Orahovi, jer tokom kišnog perioda ili većeg pljuska, mnoge kuće ili dijelovi naselja privremeno bivaju poplavljeni. Do njih se može samo čamcima i u dubokim čizmama.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Ovaj ljekar i humanista iznosi mnoga iskustva stečena radom u Službi hitne pomoći, gdje je pravovremena intervencija od ključne važnosti.

– To su dramatični događaji, saobraćajne nezgode, požari, utapanja, iznenadne traume, zatajenja srca, moždani udari… Sve to zahtijeva prisebnost, reakciju koja ne smije biti površna i loša. Emocije su uvijek prisutne, njih je teško potisnuti, ali one ne smiju biti u prvom planu jer dovode do panike i loših odluka – iznosi Borjanović suštinu svog životnog opredjeljenja.

Sada je na specijalizaciji u Kliničkom centru Banjaluka, ali osim ovih obaveza, ordinaciju u Orahovi nije napustio nego je i dalje vjeran pacijentima u tom mjestu i susjednim selima ispod Prosare.

Podrška i muzika

Najveću podršku Goran Borjanović, kaže, ima od porodice, supruge Olge, zaposlene u AMS RS, te kćerki Aleksandre i Marije. S njima dijeli trenutke opuštanja, uz klavir i muziku. To je njegova velika ljubav jer je završio muzičku školu, odsjek klavira. Godinama je kao član popularnih muzičkih grupa nastupao na velikim pozornicama.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– Pokojna tetka Dušanka Borjanović davno mi je kupila klavir i bijeli mantil. Ona je u tome prepoznala moje dvije ljubavi i kazala da ih slijedim, da je to moj život. Zahvalan sam joj na tome – kaže Borjanović prelistavajući album crno-bijelih fotografija na kojima je sa Romanom Panić, Andrejem Pucarevićem, Mirkom Grubešićem, Milenko Pavlovićem i drugim pjevačima i muzičarima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu