Politika

Galijašević: Namjensku industriju Izetbegović stavio u kontekst BUDUĆEG RATA

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović djelovanje namjenske industrije, proizvodnju raketnih bacača i dalekometnih haubica stavio u kontekst nekog budućeg rata i da njime prijeti Republici Srpskoj.

Galijašević: Namjensku industriju Izetbegović stavio u kontekst BUDUĆEG RATA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izetbegović prijeti zapravo Republici Srpskoj sa šest fabrika namjenske industrije, od kojih pet kontroliše Stranka demokratske akcije (čiji je Izetbegović lider), s jedne strane, i obaveštajna služba SAD – rekao je Galijašević.

On, ipak, smatra da u srpskom, hrvatskom i bošnjačkom narodu ne postoji potencijal za izazivanje rata, ali da su prisutne slabosti u političkom sistemu.

– Takvu situaciju u BiH koriste SAD i NATO kako bi imali potpunu kontrolu – rekao je Galijašević za “Sputnjik”.

On je konstatovao da je krajnji cilj smanjivanje državotvornog kapaciteta Republike Srpske i njeno udaljavanje od Rusije, kao i hitno uvođenje BiH u NATO.

Galijašević je ocijenio da NATO savezu prilično uspješno ide na Balkanu jer su Hrvatska, Slovenija i odnedavno Crna Gora njegove članice, a u toku je slamanje Makedonije.

– Ne lomi se BiH, nego se u Sarajevu lomi Republika Srpska i srpski narod. Oni jedini još pružaju određen otpor potpunoj kolonizaciji zemlje. Ako NATO primjeni određene mjere ili silu ili falsifikuje izbornu aktivnost, sve iz arsenala već viđenih postupaka, načina djelovanja, načina rušenja vlada, onda ćemo imati potpuno uklanjanje tog takozvanog ‘mekog balkanskog trbuha’ – rekao je Galijašević.

Predsjednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac upozorio je da je Balkan odavno bure baruta i da mu ne treba puno da plane.

On je naglasio da je preživio rat devedesetih, te da i dan-danas popisuje žrtve na srpskoj strani i konstatuje da se, nažalost, naoružavaju svi bivši učesnici ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka.

– Ako svi imaju oružje i oruđe, onda samo neko treba prvi da pritisne crveno dugme i da mir nestane. U svijetu postoje proizvođači ratova, američka vlada je još davno osnovala nevladinu organizaciju MPRI, koja okuplja penzionisane visoke oficire, uglavnom generale. Oni su izvođači prljavih poslova, ratova po cijelom svijetu, ali nikada javno nećemo čuti da su oni dio vlasti – pojasnio je Štrbac.

On je konstatovao da u ovakvim geopolitičkim prilikama nikome nije u interesu stabilan Balkan, ali ipak ne očekuje bilo kakav sukob većih razmjera jer, kako kaže, nije prošao dovoljan broj godina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu