Društvo

SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE PALE Opozicija protiv rebalansa budžeta za 2019. godinu

Odbornici iz skupštinske većine na današnjoj 23. redovnoj sjednici Skupštine opštine Pale usvojili su Nacrt rebalansa budžeta za period januar-septembar 2019. godinu u iznosu od 13.413.800 KM, što je za 547.800 KM više u odnosu na usvojeni Plan budžeta za 2019. godinu.

SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE PALE Opozicija protiv rebalansa budžeta za 2019. godinu
FOTO: MARIANA REGOJE/RAS SRBIJA

Protiv usvajanja rebalansa budžeta za 2019. godinu protiv su bili odbornici iz opozicije, odnosno Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, dok je uzdržan bio Marko Kubatlija, jedini odbornik iz Demokratskog narodnog saveza.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je za očekivati bilo da odbornici iz opozicije ne podrže usvajanje rebalansa budžeta, te dodao da je povećanje od 547.800 KM opravdanje da se radi o razvojnom budžetu.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija
Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija
Boško Jugović

Time pokazujemo da se razvijamo i povećanje je posljedica kapitalnih investicija. Mi smo u prethodne tri godine uradili 39 ulica, ne računajući Romanijsku ulicu koja je koštala milion maraka. Zbog nedostatka radne snage imamo situaciju da neki od manjih projekata nisu realizovani, ali će oni biti sigurno urađeni u narednoj godini – rekao je Jugović.

Jugović ističe da će se u narednoj, izbornoj godini, u opštini pozabaviti krupnim projektima, te je u tom kontekstu najavio izgradnju velikog gradskog parka na površini od 6.000 kvadratnih metara, proširenje dječijeg vrtića “Buba-Mara” i prve korake na izmještanju Gradske toplane iz užeg centra Pala.

Kada se radi o novčanim sredstvima koje opština izdvaja za štampane i elektronske medije, načelnik opštine kaže da svake godine nastoje izdvojiti oko 50.000 KM.

– Gledali smo da budemo ravnopravni i tu imamo NFTEL, Radio OSM, Paljanske novosti, ATV i OSM TV, koja sad ima svoje izvore finansiranja, jer ih je kupio Grad Istočno Sarajevo, te se tu sad radi o prestrukturiranju vlasništva. Mi ćemo gledati da ih uvrstimo u budžet iduće godine, jer se nadamo da će doći do promjene uređivačke politike televizije – rekao je Jugović.

Iz Kluba odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) kažu da se sa rebalansom budžeta nisu složili iz razloga što je od ukupno devet projekata ove stranke u budžet uvršten samo jedan.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija
Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

– Imali smo mali podsticaj za poljoprivredu, mali grant za Gradsku toplanu Pale i smatramo da je puno premašen budžet za asfaltiranje gradskih ulica, što je otprilike oko 300.000 KM – rekao je novinarima odbornik SDS Slavko Bojanić.

Bojanić je dodao da je u budžetu opštine planirano samo za “Paljanske novosti” 50.000 KM, a za ostale medije sa budžeta 30.000 KM, što je prema njegovim riječima previše novca.

Kao dopunsku tačku današnjeg dnevnog reda sjednice SO Pale odbornik PDP Milan Madžgalj predložio je prijedlog da se odbornici izjasne o formiranju odjeljenja Osnovnog suda Sokolac u Palama.

– Tim prijedlogom smo zadužili načelnika opštine da sprovede sve aktivnosti, kako bi konačno odjeljenje Osnovnog suda Sokolac bilo u Palama, kao što to nalaže i odredba Člana 27. Zakona o sudovima Republike Srpske – rekao je Madžgalj.

Madžgalj kaže da bi cilj i smisao ovog zaključka bio da se ubrzaju aktivnosti i da se konačno, nakon šest godina, formira odjeljenje Suda u Palama, kako bi se samim građanima ove opštine olakšale potrebe zbog podizanja određene dokumentacije.

– Klub odbornika PDP nije podržao rebalans budžeta za 2019. godinu jer smo imali niz primjedbi koje ne podržavamo, poput toga što je došlo do povećanja plata zaposlenim i što je išlo na uštrb povećanja politike nataliteta na području opštine – istakao je Madžgalj.

Šef Kluba odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Damjan Škipina rekao je novinarima da je očekivao nezadovoljstvo odbornika iz opozicije zbog usvajanja rebalansa budžeta, te dodao da smatra da paušalne ocjene pojedinaca nisu dovoljan kriterijum da se ovaj rebalans ne podrži.

– Činjenica je da je bilo dosta ulaganja i da se dosta radilo u proteklom periodu. Sama činjenica da je budžet rastao sa nešto više od devet miliona na više od 13 miliona, govori dovoljno za sebe – rekao je Škipina.

On je istakao da su danas imali inicijativu ispred Kluba odbornika SNSD da se u narednoj godini u budžetu planiraju sredstva za proširenje objekta Dječjeg centra “Buba-Mara” Pale, iz razloga što, prema njegovim riječima, trenutni kapacitet ne može da zadovolji potrebe korisnika ovog vrtića.

Poreski prihodi rebalansom budžeta za 2019. godinu planiraju se povećati za 46.000 KM, a odnose se na porez na promet proizvoda i usluga u iznosu od 4.000 KM, akcize u iznosu od 37.000 KM i ostale poreske prihode od 5.000 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu