Kultura

POČELI SUSRETI POZORIŠTA Osam predstava u borbi za nagrade žirija i publike

Ovogodišnje Susrete pozorišta BiH otvorilo Narodno pozorište Republike Srpske izvođenjem „Predstave Hamleta u Mrduši Donjoj“ Ive Brešana u režiji Nikole Pejakovića.

POČELI SUSRETI POZORIŠTA Osam predstava u borbi za nagrade žirija i publike
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Selektor ovogodišnjih pozorišnih susreta Vlado Kerošević odabrao je ukupno 8 predstava koje će do 29. novembra biti izvedene u okviru takmičarskog dijela 36. Susreta pozorišta, koji se održavaju pod motom „Zatočeni u prošlosti“.

Tematskim okvirom u kome su postavljene predstave selektor pomalo koketira sa karakterom balkanskog čovjeka i možda nas kroz ovaj vid umjetnosti susret sa tom osobinom probudi i usmjeri da budemo više adaptabilni prema stvarnosti i okrenuti budućnosti, jer zagledani u retrovizor ne možemo ići naprijed – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, otvarajući pozorišne susrete.

Za nagrade žirija i publike takmičiće se 5 pozorišta iz BiH: Narodno pozorište Republike Srpske, Teatar „Sartr“ Sarajevo, Narodno pozorište Tuzla, Bosansko narodno pozorište Zenica i Kamerni teatar 55 Sarajevo, a iz zemalja regiona Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ Zagreb, Gradsko pozorište Podgorica i Atelje 212 Beograd.

U revijalnom dijelu programa publika će imati priliku da vidi i glumce Satiričkog kazališta “Kerempuh” i Kazališta “Moruzgva”, koji će poslednje večeri Susreta, u čast pobjednika, izvesti predstavu “Kabaret preko veze”.

Prateći program 36. Susreta pozorišta proteći će i ove godine u znaku niza promocija, susreta s glumcima i dramskim piscima. Ovaj dio programa otvoren je takođe večeras u Gradskoj galeriji pozorišno-dokumentarnim izložbama autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića, koje su posvećene književnicima i dramaturzima Ivi Vojnoviću, Svetozaru Ćoroviću, teatrologu i režiseru Josipu Lešiću i glumcima Ademu Ćejvanu i Rudiju Alvađi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu