Svijet

PRED NETANJAHUOM VELIKI IZAZOV Prijeti mu zatvor, a partija se sprema da mu zada BOLAN UDARAC

Dva dana nakon odluke javnog tužioca da podigne optužnicu protiv izraelskog premijera zbog korupcije, prevare i kršenja dužnosti, Benjamin Netanijahu je suočen sa sve većim otporom unutar sopstvene partije Likud.

PRED NETANJAHUOM VELIKI IZAZOV Prijeti mu zatvor, a partija se sprema da mu zada BOLAN UDARAC
FOTO: TANJUG/AP

Gideon Saar, bivši ministar i popularni član Kneseta iz partije Likud, u subotu je pozvao Netanijahua da organizuje prijevremene preliminarne izbore za predsjednika stranke, prenosi Blic.

Ovo je najveći izazov s kojim se Netanijahu suočava u redovima sopstvene partije u poslednjih deset godina. Od kada je postao premijer 2009., gušio je otpor i koristio partijske procedure da spriječi raspisivanje poštenih preliminarnih izbora za predsjednika od 2014.

Ukoliko bude osuđen za primanje mita prijeti mu zatvorska kazna do 10 godina, a za prevaru i kršenje povjerenja maksimalna kazna od tri godine zatvora.

Saar je istupio protiv Netanijahua u intervjuu, koji je u subotu dao Kanalu 12, kada je izjavio da je premijer nije u stanju da formira vladu zbog podizanja optužnice protiv njega, istakavši da bi Likud mogao da izgubi, ako po treći put budu organizovani parlamentarni izbori u Izraelu.

Saar je tražio da se prijevremeni preliminarni izbori u Likudu održe u roku od dvije nedjelje kako bi se vlada formirala pre raspisivanja trećih izbora. On je takođe dodao da namjerava da učestvuje na tim izborima kao Netanijahuov protivkandidat ukoliko budu održani.

Saar je kritikovao Netanijahuove napade na policiju i državnog tužioca i odbacio njegovu tvrdnju da su optužnice protiv njega pokušaj puča. Nije istina i neodgovorno je govoriti o puču, time se stvara anarhija u zemlji, a ja sam protiv toga – rekao je Saar.

U isto vrijeme, Beni Ganc, vođa Plavo-bele partije, održao je konferenciju za štampu, na kojoj je pokušao da podstakne otpor unutar Netanijahuove partije. Ganc je pozvao vodeće članove Likuda da se suprotstave Netanijahuu i dodao da je spreman da formira jedinstvenu vladu s drugim članovima Likuda, ali ne sa Netanijahuom.

Foto: ABIR SULTAN/EPA
Foto: ABIR SULTAN/EPA

Saarova odluka da se suprotstavi Netanijahuu je važan korak, ali nije jasno da li može da izazove pobunu. Većina drugih visokih zvaničnika iz Likuda nije se izjašnjavala, niti pridružila Saarovim kritikama.

U prilogu emitovanom na Kanalu 12, navodi se da se nekolicina visokih zvaničnika iz redova Likuda, koji su poslanici u parlamentu, tajno se sastaju u nastojanju da svrgnu premijera s vlasti, pri čemu nisu navedeni izvori takvih informacija. Oni su navodno ubijeđeni da je “Netanijahuova era prošla” i rade na tome da ga smijene s funkcije predsjednika partije u roku od 21 dan, koji je Kneset odredio za postizanje dogovora o novom premijeru, pre nego što Izrael bude primoran da organizuje nove izbore.

– Radimo na tome da iščupamo partiju iz njegovih ruku – prenio je Kanal 13, pozivajući se na tajne razgovore.

Kanal 12 prenosi da vodeći članovi Likuda znaju da samo ako se ujedine iza jednog kandidata mogu da smene Netanijahua, koji već više od deset godina čvrsto kontroliše partiju, koju je ispunio lojalistima, ali da za sada nema nagovještaja da će u tome uspeti.

Netanijahu i dalje ima veliki uticaj u partiji i čak i ako se održe preliminarni izbori, ima najviše izgleda da pobijedi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu