Kultura

FILM O ZEMLJI SVETOG SAVE NAJBOLJI U BEOGRADU Nova nagrada za talentovanu gimnazijalku Saru Kolak

Kratki film „Kolijevka“, autorke Sare Kolak, maturantkinje trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“, osvojio je prvu nagradu za režiju na četvrtom filmskom festivalu „RESTL Fest-Eko zaveštanje“  u Beogradu.

FILM O ZEMLJI SVETOG SAVE NAJBOLJI U BEOGRADU Nova nagrada za talentovanu gimnazijalku Saru Kolak
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Sarin film o Nemanjićima s autentičnim pričama o našoj kulturi, porijeklu i Hercegovini kao kolijevci najljepših legendi o Svetom Savi, ranije je nagrađen kao najbolji na konkursu Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavnog dječijeg časopisa „Svetosavsko zvonce“.

Ona je četiri godine zaredom osvojala prve nagrade za film, a ovo joj je prva nagrada za režiju.

Loza Nemanjića, ne samo za mene, nego i sve nas predstavlja začetnike i koljevku našeg naroda. Svake godine i na svakom konkursu trudim se da pokažem nešto što je neobično i drugačije od onoga što drugi učesnici prikažu – priča ova talentovana gimnazijalka.

Prema njenim riječima, montiranje i kreiranje filma počinje desetak dana prije zatvaranja konkursa.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

– Tada razmišljam o samo jednom, da znanje i vještine na najbolji način pokažem žiriju i publici. Odlazak na teren i uzimanje kadrova je početak svega, jer bez kadrova ne mogu  početi pisanje teksta – objašnjava ona.

Dodaje da je razgovor s mještanima gdje se snimaju kadrovi  neizostavan, a u posljednjem filmu, pored mještana, o značaju loze Nemanjića govori i profesor istorije u trebinjskom Centru srednjih škola.

– Poslije snimanja i pisanja teksta započinje montaža, što je najkomplikovanije u stvaranju filma – ističe Sara.

Velika podrška otac i profesorka

Sara priznaje da je od prvog filma, koji je snimila u osnovnoj školi, do sada mnogo napredovala, postala samouvjerenija i ambicioznija, ali joj kritike i savjeti i dalje dobro dođu.

Navodi da joj je veliki oslonac u radu profesorka srpskog jezika Jelena Mandrapa, kao i njen otac, dugodišnji televizijski reporter.

Inače, na festivalu u Beogradu prikazan je 21 dokumentarni, animirani i kratki igrani film iz Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu