Društvo

Direktorka Doma zdravlja prvo zaposlila svoju kćerku, pa joj DODIJELILA I SPECIJALIZACIJU

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je razrješenje direktorke Doma zdravlja u Kuršumliji Uranije Petrović jer je na konkursu izabrala svoju kćerku Anđelku Petrović za slanje na specijalizaciju iz oblasti dječje i preventivne stomatologije.

Direktorka Doma zdravlja prvo zaposlila svoju kćerku, pa joj DODIJELILA I SPECIJALIZACIJU
FOTO: LJUBIŠA MITIĆ/RAS SRBIJA

U rješenju Agencije se navodi da je odlučujući po raspisanom internom konkursu za dodjelu specijalizacije od 12. februara ove godine, Petrovićeva od dva prijavljena kandidata izabrala svoju kćerku, a da o sukobu interesa koji je imala u navedenoj situaciji nije obavijestila ovu instituciju.

Uranija Petrović je donošenjem odluke o izboru svoje kćerke Anđelke Petrović za upućivanje na navedenu specijalizaciju dovela sebe u sukob interesa. Imenovana je na taj način javni interes podredila privatnom i javnu funkciju iskoristila za sticanje pogodnosti za povezano lice, s obzirom na to da je u navedenoj situaciji imala privatni interes koji je mogao da utiče, a u svakom slučaju je izgledalo kao da utiče, na njenu nepristrasnost u vršenju javne funkcije direktora, čime je ugrozila povjerenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, što je u suprotnosti za odredbama zakona o Agenciji – navodi se u rešenju Agencije.

Nakon pokretanja postupka pred Agencijom za borbu protiv korupcije, Petrovićeva se branila da je sve urađeno po propisima i da je o rangiranju kandidata odlučivala komisija – u sastavu načelnik stomatološke službe, specijalista opšte medicine i referent za finansijsko računovodstvene poslove, koja je prilikom bodovanja kandidata primenjivala kriterijume utvrđene Pravilnikom o stručnom usavršavanju specijalizaciji u Domu zdravlja (godine radnog staža, prosječna ocjena na fakultetu, dužina studiranja i slično). Kako je na osnovu bodovanja te komisije njena kćerka Anđelka imala više bodova od drugog prijavljenog kandidata, donijela je odluku kojom je specijalizaciju dodijelila svojoj kćerki, na šta je i Institut za javno zdravlje u Nišu dao saglasnost. Dodala je da je konkurs bio javan i da je svaki stomatolog zaposlen u Domu zdravlja mogao da se prijavi, kao i da njena kćerka ima ista prava kao i svi zaposleni. Istakla je da je Agenciji poslala obavještenje 14. februara, šest dana po podnošenju prijave njene kćerke i smatra da u konkretnoj situaciji nije ostvarila privatan interes.

Prilikom odlučivanja o postojanju povrede zakona, Agencija je cenila navode iz izjašnjenja direktorke, ali je našla ne utiču na donošenje drugačije odluke u ovoj pravnoj stvari.

– Bez uticaja su navodi da je povodom konkursa imenovala komisiju od tri člana koja je na osnovu utvrđenih kriterijuma sprovela bodovanje i rangiranje, nakon čega je utvrdila da je njena kćerka ima više bodova, s obzirom na to da su članovi komisije zaposleni u Domu zdravlja i da se prema njoj kao direktoru Doma zdravlja nalaze u odnosu podređenosti. Osim toga, Agencija u konkretnom slučaju nije odlučivala o zakonitosti i načinu sprovođenja konkursa, već o postupanju funkcionera suprotno obavezama propisanim zakonom o Agenciji – navodi se u rješenju Agencije, koje je konačno.

Redakcija Blica je pokušala da stupi u kontakt sa direktorkom Petrović, ali je bila u ambulanti prilikom oba poziva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu