Društvo

EPILOG SUKOBA Zvornički sindikalci se plaše ODMAZDE

Na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, povukao je odluku o uplatama članarine na račun granskog sindikata, a smjena dva zvornička predsjednika sindikalnih organizacija je nelegalna i ne može se primjeniti.

EPILOG SUKOBA Zvornički sindikalci se plaše ODMAZDE
FOTO: RADE JOKIĆ/RAS KOMBO
Ilić i Šurbat

Sindikalci iz Zvornika upozoravaju na moguću odmazdu, koju bi Granulić mogao da uradi prema njima i drugim organizacijama koje ga nisu podržale, pa traže zaštitu Saveza.

Branko Ilić i Goran Šurbat, koje je nedavno svojim odlukama Granulić smijenio sa tih funkcija, kažu da je na ovaj način njihova borba za istinu dobila svoj epilog.

Naša borba da dokažemo da su prava članova sindikata prekršena, kao i da je pokušaj naše smjene nelegalan dobila je svoju potvrdu, odnosno ove odluke je podržalo i Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske. Samim tim Granulić je demantovao svoju izjavu da sindikalci ne poznaju Statut, po kojem je sada morao da povuče spornu odluku na koju su smo mi ukazivali i radi čega je bila inicirana naša smjena. Granulić je povukao svoju odluku da se polovina novca od člananira uplaćuje samo na račun Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, čime je htio da prekrši Statut i izbjegne obazeve prema Savezu – ističe Branko Ilić, predsjednik SO JZU „Bolnica Zvornik“.

Foto: Srna
Foto: Srna
Milenko Granulić

On je dodao da je u proteklih 10 godina preko 180.000 KM od članarina uplaćeno sa računa ove dvije sindikalne organizacije na račun Saveza sindikata RS i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

– Pitanje je šta smo dobili zauzvrat. Ništa. Dobili smo to da su naše plate sve manje i manje – istakao je Ilić.

Goran Šurbat, predsjednik SO Dom zdravlja u Zvorniku, ističe da 19 godina traje istorija sindikata zdravstva na čelu s Milenkom Granulićem.

– Za tih 19 godina, iz čistog nezadovoljstva prema radu Milenka Granulića, podijelili smo se u 4 nezavisna sindikata. I bez obzira ko u budućnosti bio na mom mjestu treba da ima želju i viziju da sutra za isti sto treba da sjednu predstavnici svih ovih sindikata i nađu zajednički jezik i urade nešto za sve nas. Da nije Granulića do podjele ne bi ni došlo, a sa sigurnošću vam kažem – da nije njega ovi ljudi bi našli zajednički jezik, a sve u interesu zaposlenih, zdravstvenog sistema Republike Srpske i, na kraju, krajnjih korisnika naših usluga – rekao je Šurbat.

Pad prosječne plate

Kako su dvojica zvorničkih sindikalaca predočila položaj zdravstvenih radnika kroz tabelarni prikaz, njihova zarada je 2008. godine bila veća za više od 15 odsto u odnosu na 2018. godinu!

Dodaju da su se, u tih 10 godina, cijene svih proizvoda i usluga značajno uvećale, što je njihova primanja još više umanjilo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu