Hronika

“OSTAVLJAO JE UTISAK POŠTENOG ČOVJEKA” Nastavljeno suđenje bankaru za pronevjeru 240.000 evra

Igor D. iz Niša, jedan od klijenata banke kojima je Aleksandar Arsenijević (35), optužen za pronevjeru 240.000 evra, neovlašćeno podizao novac, izjavio je na današnjem nastavku suđenja bankaru, da je za manjak na svom računu saznao tek nakon što su skinuta sredstva poslije realizovanja čekova koje on nije ni podigao ni potpisao.

“OSTAVLJAO JE UTISAK POŠTENOG ČOVJEKA” Nastavljeno suđenje bankaru za pronevjeru 240.000 evra
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Igor D. je danas pred Višim sudom ostao pri svojoj izjavi datoj u istrazi da je obavješten da mu je račun u minusu za 30.000 dinara nakon čega je kontaktirao banku, te da je Aleksandar uvijek bio ljubazan i da je “ostavljao utisak poštenog čovjeka”.

Aleksandra poznajem sa šaltera. Nikakav problem nije bio sve do trenutka kada se pojavio minus na mom tekućem računu jer su zbog realizovanih čekova bila skinuta sredstva u korist nekog privtrednog subjekta. Nisam koristio čekove pa sam se obratio banci i nakon mjesec, dva sredstva su mi refundirana – ispričao je Igor D. danas pred sudom.

Vještak neuropsihijatar Slađana Ranđelović utvrdila je da Arsenijević ne boluje ni od kakvog duševnog oboljenja i privremenog duševnog poremećaja.

Ona je objasnila da su stanja koja su utvrđena kod Arsenijevića u 2017. i 2018. godini, ne utiču na sposobnost rasuđivanja, te i da su i postojala u periodu izvršenja krivičnog djela, ne bi uticala na njegovo mentalno funkcionisanje.

Arsenijevićev branilac advokat Zoran Mitić, zatražio je da se obavi novo psihijatrijsko vještačenje, nezadovoljan pojašnjenjima prezentovanim na sudu.

Vještak ekonomske struke Bojan Mitić koji je utvrđivao iznose koji su podizani sa računa, svjedočio je o detaljima tih transakcija. Ipak, njegovim nalazima nije bio zadovoljan branilac drugookrivljenog Zorana Stojkovića (65), advokat Gordana Nožica, koja je zatražila, novo finansijsko vještačenje. O zahtjevima branilaca odlučiće sud.

Pred sudom se i danas nije pojavio Grk P.K. Iz Patre, kome je Arsenijević sa računa skinuo 34.500 evra, jer je potrebno da mu se poziv uputi preko međunarodne zamolnice. Zamjeniku Višeg tužilaštva ostavljen je rok od pet dana da obavijesti sud da li ostaje pri zahtjevu da se sasluša ovaj svjedok, čije bi pojavljivanje očigledno zahtijevalo dodatno vrijeme i troškove.

Kako je Blic pisao, Arsenijević je u dosadašnjem toku suđenja odbio da se izjasni o optužnici rekavši i da ne priznaje krivično djelo koje mu se stavlja na teret. U ranijem obraćanju sudu njegov branilac Zoran Mitić rekao je da je pare uzela osoba koja mu je prijetila o čemu će se on izjasniti u svojoj odbrani. Ipak, to se još uvijek nije desilo jer se Arsenijević kasnije pravdao da se plaši za bezbjednost i da jedino može da kaže „da za sebe nije uzeo nikakvu korist“.

On je optužen je za zloupotrebu položaja odgovornog lica u sticaju sa falsifikovanjem isprave u produženom trajanju jer je za navdeni iznos oštetio banku koja je štedišama i klijentima nadoknatila sva sredstva.

Klijentima skidano sa računa i po 63.500 evra

Prema optužnici, Arsenijević se terete da je u periodu od 18. juna 2014. do 9. novembra 2016. u više navrata razročavao oročene devizne i dinarske štedne uloge, neovlašćeno otvarao dinarske račune, sa štednih računa podizao dinare i evre koji su mu isplaćivali blagajnici, te da je čekovima zaduživao račune klijenata.

Bankar je sa računa klijenata podizao od 1.000 do 63.500 evra, koliko je ko imao, a među ojađenima, koje je banka obeštetila, nalazi se i jedan grčki državljanin kome je Arsenijević sa računa skinuo 34.540 evra.

Kada je prvi slučaj otkriven arsenijević se nalazio u Grčkoj na moru, odakle je došao rekavši da nije imao namjeru da bježi.

bog sumnje da je Arsenijeviću pomogao u zloupotrebi položaja tako što mu je za jednu transakciju od 350.000 dinara stavio na raspolaganje svoj račun, protiv Zorana Stojković (65) iz Niša podignut je optužni prijedlog. Stojković negira da je počinio krivično djelo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu