Politika

ČEKAJUĆI ISTRAŽNU KOMISIJU Kome smeta utvrđivanje stanja u pravosuđu

Prošlo je skoro godinu dana otkako je formirana istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH s posebnim osvrtom na VSTS, a njeni članovi do danas nisu održali niti jednu sjednicu, jer ona još nije ni konstituisana.

ČEKAJUĆI ISTRAŽNU KOMISIJU Kome smeta utvrđivanje stanja u pravosuđu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik PDP Branislav Borenović u izjavi za Srpskainfo kaže da je više nego očito da se pokušava opstruisati rad te istražne komisije.

On pojašnjava da je istražna komisija formirana još u junu prošle godine i od tada se opstruiše sa zakazivanjem konstitutivne sjednice na kojoj bi trebalo da se izabere predsjedavajući i dva zamjenika.

Iako su parlamentarci na zadnjoj sjednici Predstavničkog doma u martu ove godine usvojili zaključak kojim je zadužen sekretar Marin Vukoja da u roku od 10 dana sazove konstitutivnu sjednicu komisije, ni to se još nije desilo.

Borenović pojašnjava da je umjesto konstitutivne sjednice za juče sazvan tek sastanak, koji u principu nema nikakvu svrhu niti značenje.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Trebala je da bude konstitutivna sjednica na kojoj bi se izabralo rukovodstvo koje će preuzeti rad nad komisijom. Međutim, to je prolongirano zbog pandemije, da bi se sada sazvao sastanak, što u suštini ništa ne znači, osim što sekretar vjerovatno želi da skine sa sebe odgovornost i na neki način prolongira konstituisanje komisije – smatra Borenović, koji je i jedan od članova te komisije.

Pročitajte još

Ističe da odgovornost za to što komisija još nije konstituisana snosi Kolegijum Predstavničkog doma i sekretar, koji očito pokušavaju da maksimalno prologniraju njeno konstituisanje.

Borenović navodi da će klubovi poslanika, koji žele da ova komisija napokon počne s radom, vidjeti kakve su njihove poslovničke mogućnosti i na koji način mogu natjerati da se ona konačno konstituiše.

– Mislim da je nečuveno i štetno po Parlament BiH da ne poštuje vlastite odluke – istakao je Borenović.

Pa, čemu uopšte služe parlamenti ako ne poštuju ni vlastite odluke i da li će ova komisija, i ako se formira, imati uopšte ikakvog efekta?

Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ nije optimista. On ističe da, nažalost, živimo u državi u kojoj je dominantna politička neodgovornost, u prvom redu onih koji čine zakonodavnu vlast.

FOTO: Klix
FOTO: Klix

– Nije više uopšte iznenađujuće to da parlament formira komisiju, a da ona nikada ne uradi svoj posao niti se konstituiše. Imate čak primjere komisija koje se po zakonu moraju formirati, a da se rokovi uopšte ne ispoštuju. S druge strane, možda je najpogubnije to što parlamentarci ne poštuju ni zakone koje su sami donijeli, niti Ustav ove zemlje – kaže Šehić.

On podsjeća da većina izabranih funkcionera ove države ne poštuju ni zakone, niti bilo kakva pravila, pa stoga nije optimističan ni kada je u pitanju pomenuta istražna komisija.

Šehić tvrdi da Bosna i Hercegovina nije država s demokratskim kapacitetima, jer je očito da ovdje vlada anarhija, a izabrani politički predstavnici se ponašaju kako žele i ne obaziru se na to šta je zakonito, a šta ne.

– Isključivo se ostvaruju određeni interesi pojedinih političkih stranaka, a vrlo često i pojedinaca. To je karakteristika našeg parlamentarizma – poručuje Šehić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu